Buitenland koopt DAF op vriendelijk en rustig Damrak

ROTTERDAM, 7 AUG. Vrachtwagenfabrikant DAF trok vanmorgen met een koerswinst van bijna vier procent de meeste aandacht op de Amsterdamse effectenbeurs. Een hoger slot van de beurzen in New York en Tokio zorgde vanmorgen voor een vriendelijke maar wel zeer rustige markt.

AMSTERDAM Het Beursplein haalde vanmorgen zijn inspiratie uit het hogere slot op Wall Street. De handel op de Amerikaanse effectenbeurs werd genspireerd door een versoepeling van het geldmarktbeleid door de Fed, de Amerikaanse centrale bank.

Op Wall Street sloot de Dow Jones index 1,28 procent hoger in reactie op de verlaging door de Fed van de interbancaire rente, de rente waartegen banken geld lenen van elkaar. De renteverlaging wordt door analisten gezien als een reactie op de tegenvallende werkgelegenheidscijfers in de VS die afgelopen vrijdag bekend werden gemaakt. De cijfers indiceren dat de recessie in de VS, tegen eerdere verwachtingen in, nog niet voorbij is. Analisten verwachten dat meer renteverlagingen volgen op deze beslissing van de Fed.

De Amerikaanse dollar lijkt na de duikeling die vrijdag werd ingezet, wat stabieler. Vandaag noteerde de munt omstreeks het middaguur 1,9325 gulden.

De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,5 punt lager sloot op 92,6 punten, noteerde om 13.00 uur 0,2 punt hoger. De meeste internationals maakten hun verliezen van de afgelopen dagen enigzins goed. Koninklijke, dat gisteren vier dubbeltjes verloor op 159,50 gulden, dikte vanmorgen een gulden aan. Unilever, gisteren sluitend met een verlies van 0,70 gulden op 161,10 gulden, kreeg er twee dubbeltjes bij. Zowel Koninklijke als Unilever presenteert deze week de halfjaarcijfers. “Veel beleggers wachten op die cijfers. Ze zullen voor de markt de toon zetten voor de komende weken”, aldus een handelaar vanmorgen.

Bij de hoofdfondsen doet DAF het goed. Gisteren sloot de koers van de vrachtwagenfabrikant tachtig cent hoger op 23 gulden. Vanmorgen was het weer raak. Kort na opening bereikte de koers van DAF een hoogste punt van 24,50 gulden, daarna zakte de koers iets terug. Omstreeks het middaguur noteerde DAF 23,90 gulden, een koerswinst van bijna vier procent. Handelaren wezen op de opmerkelijk grote buitenlandse belangstelling voor DAF.

Het commissionairshuis Barclays De Zoete Wedd veranderde deze week zijn advies voor DAF van een "sell' in een "speculative buy'. “Er zijn tekenen dat de voor DAF belangrijke Britse truckmarkt zich stabiliseert. De orderontvangst voor DAF zou daardoor in de toekomst weer heel voorzichtig kunnen aantrekken”, zegt H. Hakker van Barclays. Het commissionairshuis gaat dit jaar uit van een daling van 35 procent van de orders op de Britse truckmarkt. In 1992 zal de truckmarkt met 30 procent aantrekken. Barclays voorspelt in het verlengde van deze ontwikkeling voor 1991 een verlies voor DAF van 125 miljoen gulden. In 1992 zou de truckfabrikant volgens Barclays weer een winst van 65 miljoen kunnen maken. Dat zou voor de aandeelhouders neerkomen op een winst van 2,20 gulden per aandeel. Op 22 augustus presenteert DAF de halfjaarcijfers.

De opmars van DOCdata ging vanmorgen verder. Het uitvindersfonds uit Venlo, voorlopig van faillissement gered door de broertjes van den Nieuwenhuyzen, steeg na het 1,30 hogere slot gisteren op zes gulden, vanmorgen door naar 7,40 gulden, een koerswinst van ruim 20 procent. Machinefabriek Begemann, vooralsnog het grootste en belangrijkste beursfonds van Joep van den Nieuwenhuyzen, verloor gisteren in de DOCdata-gekte een rijksdaalder op 166 gulden. Vanmorgen was er licht herstel voor Begemann dat omstreeks het middaguur 1,50 gulden hoger noteerde.

NEW YORK De effectenbeurs van New York beleefde gisteren een goede dag. Signalen van de Fed - de Amerikaanse centrale bank - dat het het geldmarktbeleid wil versoepelen werden positief ontvangen op Wall Street. Daarnaast heersde er tevredenheid over de veiling van 14 miljard dollar aan driejarig schatkistpapier. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 38,24 punten hoger op 3.027,28 punten.

LONDEN Londen profiteerde van het hogere slot op Wall Street. De aandelenkoersen op de Britse beurs openden hoger en bleven in de loop van de morgen op datzelfde niveau hangen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 12,1 punten lager sloot op 2.573,3 punten, noteerde omstreeks het middaguur 20,3 punten hoger.

FRANKFURT Ook Frankfurt werd vanmorgen bij opening genspireerd door het hogere slot van Wall Street. Daarnaast hadden de hogere Japanse beurs en een sterke Duitse obligatiemarkt een positief effect op de handel. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 10,13 punten lager sloot op 1.611,9 punten, noteerde omstreeks het middaguur 13,79 punten hoger.

TOKIO Futures-gerelateerde aankopen in het laatste uur van de handel, trokken de markt op de Japanse effectenbeurs vanmorgen naar een hoger slot. De marktstemming had aanvankelijk te lijden onder de versoepeling van het rentebeleid door de Fed, maar trok later op de dag aan. Desondanks bleven de omzetten in Tokio laag. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 226,06 punten hoger op 23.691,02 punten.