Boulez weg als Ircam- directeur

PARIJS, 7 AUG. De Franse componist en dirigent Pierre Boulez zal op 1 januari 1992 terugtreden als directeur van het IRCAM, het Institut de Recherche et de Coordination Acoustique-Musique in Parijs. Boulez wordt opgevolgd door Laurent Bayle (40), die hem al een aantal jaren als adjunctdirecteur assisteerde.

Het vermaarde door Boulez opgerichte instituut, dat in 1977 zijn activiteiten startte, stelt componisten in de gelegenheid te werken met elektronische geluidsapparatuur en computers. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om digitale geluidsapparatuur bruikbaar te maken voor de concertzaal. Ook is het IRCAM, een onderdeel van het Centre Pompidou, een "ontmoetingsplaats' voor musici, componisten en musicologen om te zoeken naar oplossingen voor muziektheoretische problemen.

De laatste jaren is er in Frankrijk veel kritiek op het peperdure instituut, dat een te laag artistiek rendement zou hebben. Maar er zijn in de afgelopen jaren een aantal belangrijke composities ontstaan, zoals Chemins V voor klarinet en tape van Luciano Berio, de geluidsband voor The Mask of Orpheus van Harrison Birtwistle en Repons van Boulez zelf. De concertzaal wordt gebruikt voor uitvoeringen van nieuwe muziek, vooral door Boulez' Ensemble InterContemporain.