Vezeldivisie Du Pont wil 1000 banen schrappen

ROTTERDAM, 6 AUG. Het Amerikaanse chemieconcern Du Pont de Nemours schrapt de komende vijftien maanden duizend van de 19.000 arbeidsplaatsen in zijn vezeldivisie. De banenreductie is onderdeel van een plan de vaste kosten van de divisie met 150 miljoen dollar op jaarbasis te verminderen.

De reorganisatie heeft geen gevolgen voor de activiteiten van Du Pont in Nederland, waar de onderneming 2300 medewerkers heeft. Een van de grootste fabrieken op de hoofdvestiging te Dordrecht is een spinnerij voor de kunstvezel Lycra.

De reorganisatie binnen Du Ponts vezeldivisie betreft overwegend Amerikaanse fabrieken die vezels produceren die 'op leeftijd' zijn en veel concurrentie ondervinden, zoals nylon voor tapijten, textiele en industriele toepassingen. Lycra hoort daar volgens een woordvoeder van Du Pont in Dordrecht niet bij.

Volgens de Amerikanen zal de reorganisatie alle vezelactiviteiten raken. Vice-president Jack Krol van de vezeldivisie noemt de herstructurering noodzakelijk tegen de achtergrond van de toenemende, agressieve concurrentie. De produktiviteit van de divisie dient te worden verbeterd.

De stappen binnen de vezeldivisie zijn onderdeel van een omvangrijker pakket maatregelen dat Du Pont de Nemours vorige maand aankondigde. Amerika's grootste chemieconcern, dat mondiaal tot de grootste vijf hoort, wil zijn vaste kosten op jaarbasis met een miljard dollar (ongeveer twee miljard gulden) verminderen.