Verdachten van moord op Fagel aangehouden

UTRECHT, 6 AUG. De politie van Utrecht heeft vanmorgen twee mannen gearresteerd op verdenking van de moord op restauranthouder G. Fagel, nu twee jaar geleden. Het gaat om twee Nijmegenaren, 27 en 21 jaar oud. Volgens de Utrechtse officier van justitie P.M.H. van der Molen gaat justitie er vanuit met deze twee mannen de daders in handen te hebben.

“Verdere aanhoudingen worden niet verwacht”, aldus Van der Molen vanmiddag. De 27-jarige Nijmegenaar werd vanmorgenvroeg in zijn huis in Nijmegen aangehouden, de andere man kon in de gevangenis van Vught worden aangehouden, waar hij wegens een vermogensdelict een straf uitzit. Beide mannen zijn bekend bij de politie wegens eerder gepleegde vermogensdelicten, aldus Van der Molen, voor geweldsdelicten hebben zij evenwel nog geen strafblad. Er bestaat, voor zover men tot nog toe heeft kunnen nagaan, geen enkele relatie tussen de beide aangehouden mannen en de vermoorde restaurateur. Men sluit gewone 'roofmoord' als motief dan ook niet uit, aldus de officier van justitie. Er is ook geen enkele relatie tussen beide nu aangehouden verdachten en vijf direct na de moord aangehouden verdachten, die al snel bij gebrek aan bewijs moesten worden vrijgelaten.

De nu gedane aanhoudingen zijn volgens de officier het resultaat van “redelijk nieuwe informatie” die de politie bekend werd, “gecombineerd met sporen van direct na de moord”.

De restauranthouder, de meest spraakmakende uit de Fagel-familie, werd in de nacht van 8 op 9 juni 1989 vermoord in zijn slaapkamer, grenzend aan restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin. Hij werd omstreeks vijf uur in de ochtend doodgeschoten, door een gemaskerde man die zich via het dak van een serre toegang tot de slaapkamer had verschaft. De vriendin van Fagel, naast hem in bed liggend, werd wakker van de indringer en hoorde deze in goed Nederlands roepen: 'Ik kom je vermoorden'. Daarop vuurde de indringer eenmaal een schot af. Fagel werd getroffen in het bovenlichaam en was vrijwel meteen dood.

Vrij snel na de moord hield een speciaal geformeerd recherchebijstandsteam kort na elkaar vijf mannen aan, van wie enkele hadden gewerkt in De Hoefslag. Binnen een maand werden de aangehouden mannen bij gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. Eind augustus van dat jaar werd het recherchebijstandsteam ook ontbonden, wat volgens een politiewoordvoerder toen een 'heel frustrerende zaak' was: 'Er blijft een moordenaar op vrije voeten.'

Volgens Van der Molen heeft die frustratie er mede toe bijgedragen dat de zaak opnieuw wordt aangepakt. 'De politie blijft wroeten in zo'n niet opgeloste zaak. Dat steekt nu eenmaal'. De beide Nijmegenaren zijn vanmorgen voor het eerst verhoord. Ze zullen binnen drie dagen moeten worden voorgedragen aan de officier van justitie die beslist of zij in hechtenis kunnen worden genomen.