Surinaamse vakbond noemt rede Bouterse over drugs 'toneel'

PARAMARIBO, 6 AUG. De rede waarin de Surinaamse legerleider Bouterse vrijdag zijn betrokkenheid bij drugshandel ontkende, wordt door de vakbondscentrale C 47 gekenschetst als een laaghartig toneelspel.

Het dagelijks bulletin van de vakbond noemde de toespraak van Bouterse gisteren een rede van het “houd-de-dief-principe, terwijl je de dief zelf bent”. De voorzitter van de vakbond, Fred Derby, werd er vrijdag door Bouterse van beschuldigd betrokken te zijn bij het witwassen van drugsgelden die een zoon van Derby uit Nederland naar Suriname zou brengen. Derby heeft zelf laten weten dat hij een passend antwoord zal geven op de beschuldigingen. Naar verluidt stapt hij naar de rechter.

In het bulletin van C 47 staat: “De aanwezige militairen moeten zich wel hebben afgevraagd wat de man bezielt: terwijl ze weten hoe Bouterse is begonnen, wat en hoe hij nu is, hoe hij aan alle onvoorstelbare rijkdommen is gekomen en wat hij tegenwoordig zowel doet en niet doet, moesten ze een waar stukje toneel meemaken. Gelukkig dat zij en Suriname hebben ingezien dat deze actie van Bouterse de meest verwoede poging is geweest om de aandacht van zichzelf af te leiden terwijl meneertje daarbij ook nog wil bedreigen en intimideren”.

In het bulletin staat verder dat “al zijn de dagen van Bouterse als politicus en figuur van betekenis in Suriname geteld, dit optreden van laaghartigheid niet past bij een mens met die normen en waarden die hoe dan ook een land geleid heeft. Het zou goed zijn als na een notoire grandioze mislukking een mens toch in staat blijkt te zijn met de stille trom te vertrekken zonder de gemeenschap last en weeen te bezorgen”.

Het C 47-bulletin somt een aantal daden van Derby op om aan te tonen dat de beschuldiging van Bouterse dat Derby de arbeiders en de vakbeweging heeft verraden, niet waar is. Onder andere wordt eraan herinnerd dat Derby in 1980 besloot niet met de militaire machtsgreep mee te doen, maar het bewind slechts het voordeel van de twijfel te geven. Voorts dat hij in 1981 het beleid van Bouterse vergeleek “met een man die om 12 uur dronken uit een bar waggelt”.

Ook was hij na de moorden op tegenstanders van het regime in december 1982 “de eerste die de gebeurtenissen met klem afwees en de hoop uitsprak dat zulks nooit meer in onze geschiedenis zal voorkomen”. Er wordt ook aan herinnerd dat Derby in 1985 met C 47 uit de regering en de Nationale Assemblee stapte “omdat Bouterse zich niet wil houden aan afspraken”.