School: vast percentage allochtonen

AMSTERDAM, 6 AUG. In Amsterdam begint volgende week de eerste basisschool in Nederland die met een vaste verhouding tussen zwarte en blanke leerlingen werkt. De stadsdeelraad van de wijk Oud-West besloot enkele maanden geleden het leerlingenaantal van de nieuwe openbare Leonardo da Vinci school voor de helft uit blanke en de andere helft uit zwarte kinderen te laten bestaan.

Met deze maatregel wil de stadsdeelraad het groeiend aantal 'zwarte' scholen in de wijk, waar veel allochtonen wonen, bestrijden. Veel Nederlandse ouders in de wijk sturen hun kinderen nu niet naar scholen in Oud-West omdat daar overwegend allochtone leerlingen op zitten. “Ze denken dat die scholen slechter zijn”, zegt T. Kornips, directeur van de Leonardo da Vinci school, “hoewel dat meestal niet zo is.” De school telt nu 130 leerlingen en heeft een wachtlijst van 25 kinderen.

De Leonarda da Vinci school neemt de plaats in van de Helmersschool, waarvan Kornips vorig jaar directeur was, en die moest sluiten omdat het aantal leerlingen onder de norm van 125 was gezakt. Door op de nieuwe school zwarte en blanke leerlingen in vaste verhoudingen toe te laten, hoopt de deelraad de nieuwe school wel in stand te kunnen houden.