RTL-4 dwingt drukkerijen tot concentratie

ROTTERDAM, 6 AUG. De drukkerij Henkes Senefelder in Purmerend wil drukkerij Van Boekhoven-Bosch in Utrecht overnemen. De grootaandeelhouders van Van Boekhoven-Bosch - de SDU en de participatiemaatschappijen APM en NPM - onderhandelen momenteel met Henkes over de overnameprijs.

Financieel directeur F.P.A. Kieboom van Henkes Senefelder, dat net als Van Boekhoven is verzelfstandigd uit het Elsevier-concern, wil niet zeggen hoe hoog het bod is dat zijn bedrijf heeft uitgebracht. “Mits de hoogte van het bod niet bij voorbaat vastaat, zijn de grootaandeelhouders van Van Boekhoven bereid een overname te bespreken.” Volgens Kieboom zou de overneming begin volgend jaar voltooid moeten zijn.

Als een van de redenen voor de fusie noemt directielid B. van Aller van Van Boekhoven-Bosch de “moordende” concurrentie van de commerciele televisiezender RTL-4 waardoor minder reclamegeld in drukwerk wordt gestoken. Bovendien is de concurrentie tussen de drukkerijen erg groot. “Zo heeft VNU (dat als enige grote Nederlandse uitgever nog drukkerijen bezit - red.) de prijzen sterk verlaagd”, zegt Van Aller. Hij wijst erop dat beide ondernemingen afkomstig zijn uit het Elsevier-concern en daarom qua bedrijfscultuur goed bij elkaar aansluiten.

Henkes Senefelder en Van Boekhoven-Bosch werden in respectievelijk 1985 en 1987 verkocht door het Elsevier-concern als gevolg van het beleid de vermogensintensieve drukkerijen met een relatief laag rendement af te stoten. Ook VNU heeft aangekondigd de drukkerijen op den duur geheel of gedeeltelijk van de hand te doen. De investeringen die nodig zijn om in de drukkerij bij te blijven, rezen de pan uit.

Henkes Senefelder en Van Boekhoven-Bosch willen ook met het oog op de grote Europese concurrentie hun investeringen bundelen. Het kunnen beschikken over de modernste druktechnieken, is van doorslaggevend belang voor de concurrentiepositie. Dat betekent dat het zaak is tijdig te investeren in nieuwe machines, ook als nog oude apparatuur nog goed werkt en nog niet helemaal is afgeschreven.

Van Boekhoven-Bosch drukt samen met SDU telefoonboeken en is verder gespecialiseerd in het vervaardigen van reclamebrochures in kleur en tijdschriften (onder andere Elsevier).

Van Boekhoven (467 werknemers) behaalde vorig jaar een te verwaarlozen winst op een omzet van 107 miljoen gulden, nadat het bedrijf een voorziening van 1,6 miljoen gulden moest treffen door problemen bij de uitgeverij.

Henkes Senefelder, dat in 1989 fuseerde met Misset Grafische bedrijven (ook afkomstig van Elsevier), boekte bij een geconsolideerde omzet van circa 150 miljoen gulden een winst van 6 miljoen gulden, tegen 5,5 miljoen in 1989. Henkes houdt zich behalve met grafisch-technisch werk bezig met uitgeven (enkele vakbladen) en het bedrijf drukt de Veronica Gids. Bij de combinatie Henkes en Misset werken ruim 700 mensen.