Politie Italie maakt jacht op kassabon

ROME, 6 AUG. Wie zijn kassabon of zijn rekening vergeet in Italie, is strafbaar. Tientallen mensen, klanten en winkeliers, zijn daar gisteren nog eens pijnlijk aan herinnerd bij het begin van een massale campagne van de financiele politie tegen belastingontduiking.

Overal in het land controleerde de politie bij winkels, bars en restaurants of de klant die iets had gekocht of gebruikt, zijn bonnetje wel bij zich had, en of de inkomsten inderdaad op dezelfde manier geregistreerd waren.

Wie vergeet zijn bon of rekening mee te nemen, kan volgens de wet worden beboet, of het nu om de aankoop van een broodje gaat of van een kleuren-tv. De hoogte van de boete loopt van 20.000 tot 90.000 lire, van ruim dertig tot ongeveer 140 gulden.

De sanctie voor de winkelier of restauranthouder is veel strenger: de boete kan oplopen tot 1,8 miljoen lire, ongeveer 2800 gulden, en wie drie keer wordt betrapt kan zijn vergunning kwijtraken.

Veel winkeliers hebben boos gereageerd op deze nieuwe campagne. Met name bij kleinere uitgaven vergeten klanten vaak de bon, of lopen ze weg voordat de kassa klaar is met de bon.

De verplichting voor de winkelier om een kassabon af te geven en voor de klant om deze bij zich te dragen, stamt uit het begin van de jaren tachtig. De maatregel was bedoeld om de grootschalige belastingontduiking tegen te gaan onder kleine zelfstandigen, die vaak een fors deel van hun inkomen geheim hielden voor de fiscus.