Politie Castricum verijdelt kidnap

AMSTERDAM, 6 AUG. De rijkspolitie van Castricum heeft twee weken geleden een plan verijdeld voor de ontvoering van de vroegere Wastora-directeur K. Molenaar of een van diens familieleden. Wastora is een winkelketen in Noord-Holland in witgoed en elektronische apparatuur.

De ontvoerders-in-spe, Joegoslaven, hebben wekenlang het doen en laten van hun mogelijke slachtoffers geobserveerd. Eind juli ontvingen zij van de politie een in hun eigen taal geschreven waarschuwing dat de politie van hun plannen op de hoogte was. Daarmee was voor hen de zaak 'stuk'. Ze zijn niet gearresteerd. Dit hebben de Castricumse rayoncommandant R. Jansen en de Alkmaarse hoofdofficier mr. A. Josephus Jitta vanmorgen bevestigd.

Volgens de politie is spoedig nadat het plan via een tip uit de onderwereld was ontdekt, besloten de potentiele ontvoerders te ontmoedigen door opzichtige surveillance. Er waren aanwijzingen dat het slachtoffer van de ontvoering in Amsterdam zou worden ondergebracht. Een nauwkeurig scenario van de voorgenomen kidnapping was de politie echter onbekend toen werd besloten de verdere voorbereiding te blokkeren. Omdat in Nederland zogenoemde samenspanning niet strafbaar is, kan in dit soort zaken pas worden opgetreden als er sprake is van een begin van uitvoering van de plannen.

Justititie en politie wilden het echter niet zo ver laten komen. Daarom is besloten de zaak 'op te blazen'. “Juridisch heb je dan niks, want plannen maken mag”, aldus mr. Josephus Jitta. “Maar de risico's waren veel te groot.” Het huis van de familie Molenaar staat nog onder politiebewaking, maar voor het overige is de zaak voor de politie van Castricum afgesloten.