'Pol Pot gaf leiding aan delegatie Rode Khmer'

NEW YORK, 6 AUG. Pol Pot, de vroegere leider van de Cambodjaanse Rode Khmer, heeft eind juni in het geheim de delegatie van zijn partij geleid tijdens vredesonderhandelingen met de Cambodjaanse regering in Thailand. Dat schrijft de in New York gevestigde Asian Wall Street Journal Weekly.

Van 24 tot 26 juni voerden in de Thaise kustplaats Pattaya delegaties van de drie verzetspartijen, waaronder de Rode Khmer, besprekingen met een afvaardiging van de regering in Phnom Penh over beeindiging van de al twaalf jaar durende burgeroorlog. Hoewel de Rode Khmer-delegatie officieel werd geleid door Khieu Samphan laat de Asian Wall Street Journal Thaise functionarissen aan het woord die zeggen te hebben gezien dat Pol Pot betrokken was bij nachtelijke vergaderingen in Pattaya.

Het blad leidt ook uit de ongewoon snelle besluitvorming van de Rode Khmer, die ter plekke akkoord ging met het vestigen van de Hoge Nationale Raad, een soort overgangsregering, in Phnom Penh, af dat Pol Pot bij het overleg in de buurt was. “In het verleden waren de onderhandelaars van de Rode Khmer inflexibel omdat ze niet buiten hun mandaat wilden treden”, aldus de krant, “naar mag worden aangenomen was deze steriele opstelling te wijten aan het ontbreken van een goede verbinding met de 'baas' in het Thais-Cambodjaanse grensgebied.”

Pol Pot was tussen 1975 en 1979 de leider van het maostische Rode Khmer-bewind dat aan meer dan een miljoen Cambodjanen het leven kostte. Nadat Pol Pot door de Vietnamezen was verdreven, in januari 1979, werd hij officieel vervangen door Khieu Samphan en gingen de Rode Khmers over tot een guerrillaoorlog. China, tot heden de belangrijkste ondersteuner van de Rode Khmer, heeft steeds gezegd dat Pol Pot ernstig ziek is en niet langer als leider functioneert, maar veel waarnemers menen dat hij achter de schermen wel degelijk de sterke man is gebleven.

(Reuter)