Moskou stimuleert olieproduktie

MOSKOU, 6 AUG. De regering van de Sovjet-Unie heeft gisteren besloten de prijzen van olie en brandstoffen te verhogen en de belastingen voor producenten van olie en gas te verlagen, als middel om de produktie te verhogen. Voor olie die de regering zelf aankoopt wordt de prijs verhoogd van 60 tot 74 roebel per ton.

De maatregelen zijn volgens het Kremlin hard nodig om een halt toe te roepen aan de achteruitgang in de energiesector. Door verouderde technische middelen en haperingen in de toevoer van onderdelen en pijpleidingen is vooral de olieproduktie het afgelopen jaar sterk verminderd, maar ook bij de gaswinning doen zich grote problemen voor.

De export van olie is gehalveerd, van 120 miljoen ton in 1989 tot 60 miljoen ton in 1990. In de eerste helft van dit jaar is de Sovjet-economie louter als gevolg van de problemen in de energiesector met tien procent teruggelopen. Veel fabrieken moesten hun produktie terugschroeven omdat er niet voldoende buitenlandse deviezen beschikbaar waren voor de aankoop van grondstoffen en onderdelen.

De nieuwe maatregelen van het Kremlin volgen direct op een decreet van president Gorbatsjov van vorige week om de schaarse buitenlandse deviezen te gebruiken voor de import van dringend noodzakelijke voedingsmiddelen en andere consumentengoederen. Ook mogen deviezen volgens dat decreet gebruikt worden om uitrusting en materiaal te importeren om de binnenlandse produktie van voedsel en andere goederen op te voeren.

Volgens Russische olie-experts is de prijsverhoging voor olie nog veel te gering, want 74 roebel per ton betekent bij de huidige koers van 50 roebel voor een Amerikaanse dollar niet meer dan 1,50 dollar per ton. (AP)