Miljardenorder voor Lockheed c.s.

ROTTERDAM, 6 AUG. De Amerikaanse luchtmacht heeft aan een consortium aangevoerd door vliegtuigbouwer Lockheed een eerste order verstrekt voor de ontwikkeling en eerste bouw van de F-22, het geavanceerde gevechtsvliegtuig dat in de volgende eeuw de F-15 'Eagle' moet vervangen.

Met de order is een bedrag gemoeid van 9,55 miljard dollar. Motorfabrikant Pratt & Whitney heeft 1,38 miljard dollar ontvangen voor de bouw van 33 proefmotoren.

De gelegenheids-combinatie van Lockheed, Boeing en General Dynamics zal voor het verstrekte bedrag in eerste instantie 13 vliegtuigen bouwen. Elf daarvan zullen worden gebruikt voor vliegtesten, twee vliegtuigen zijn gereserveerd voor spanningsonderzoek in romp en vleugels. Verwacht wordt dat het Amerikaanse ministerie van defensie uiteindelijk 650 stuks F-22 zal bestellen voor een gezamenlijk bedrag van 60 tot 95 miljard dollar - de grootste defensieorder aller tijden.

De Advanced Tactical Fighter F-22, waarvan al een demonstratiemodel bestaat, zal een aanzienlijk kleiner radar- en warmtebeeld hebben dan de huidige gevechtsvliegtuigen en wordt in verband daarmee onder de moderne categorie 'stealth' (radaronzichtbare) vliegtuigen geschaard. De Lockheed F-117A stealth bommenwerper boekte in de Golfoorlog belangrijke succesen.

Sinds 1985 waren twee consortia in de markt voor de ontwikkeling en levering van de Advanced Tactical Fighter: naast Lockheed c.s. ook Northrop en McDonnell Douglas, met General Electric voor de straalturbinemotor. In april van dit jaar maakte de Amerikaanse luchtmacht bekend dat de groep van Lockheed voor definitieve levering was geselecteerd. De eerste F-22 zal waarschijnlijk in 1995 zijn eerste testvlucht kunnen maken. Omstreeks 2000 hoopt men met de serie-produktie te beginnen.

Voor de luchtmacht en marine worden verschillende versies van de F-22 ontwikkeld die elk een eigen bewapening zullen voeren maar uiterlijk (in verband met de 'stealth'-eigenschappen) sterk zullen overeenkomen.