Lid Servische oppositie vermoord

BELGRADO, 6 AUG. Een van de financiers van de oppositiepartij Servische Beweging voor Vernieuwing (SPO), Branislav Matic-Beli, is in Belgrado bij een moordaanslag gedood. De leider van de anti-communistische SPO, Vuk Draskovic heeft de regerende Socialistische Partij van Servie (SDS) gisteren verantwoordelijk gesteld voor de moord.

Beli werd met machinepistolen gedood door twee gemaskerde mannen, aldus een politiewoordvoerder. “Dit kan alleen zijn gedaan door hen die de staat achter zich hebben staan”, zei Draskovic vandaag tijdens een persconferentie.

Beli, eigenaar van enkele autosloperijen in Belgrado, was de belangrijkste financier van de kortgeleden opgerichte paramilitaire Servische garde. De vorming van de eenheid is gekritiseerd door de SDS en door de leider van de extreem nationalistische Cetnik-partij, Vojislav Seselj, die Beli vorige week in het parlement een “beroepsmoordenaar” noemde.

Draskovic heeft gedreigd op 9 oktober in Belgrado een massale demonstratie te houden onder het motto 'democratie of de dood', wanneer de daders van de moord niet binnen 50 dagen zijn gevonden. (AP)