Karton met 'positieve' boodschap; Objecten van Isik Tuzuner uit kleurrijk beschilderd afvalmateriaal

Isik Tuzuner: beelden en tekeningen in de Librije Hedendaagse Kunst, Zwolle. Broerenkerkplein 15. T-m 25 augustus. Geopend dagelijks 10-17uur, zondag 13-17 uur.

'Kunst moet positief zijn', zo luidt het motto van een tentoonstelling in de Zwolse Librije van Isik Tuzuner (37), geboren in Istanbul en sinds de jaren zeventig wonend in Nederland. Haar expositie wekt inderdaad een vrolijke, 'positieve' indruk. De muren hangen vol met kleurrijk beschilderde bundels van stukken karton en van opgevouwen kartonnen dozen; op de vloer staan grotere constructies, waaronder een altaar-achtige kast, eveneens uitbundig beschilderd en gedecoreerd met franje, plastic bloemen en zijden strikken. Op dit altaar liggen 'bibelots' uitgestald, vervaardigd uit restjes verpakkingsmateriaal en repen goud- en zilverpapier.

Toch is het werk van Isik Tuzuner niet zo onbekommerd als het er op het eerste gezicht uitziet. Zij heeft zich ten doel gesteld om de consumptiemaatschappij en de rol die de beeldende kunst daarin speelt ter discussie stellen, onder andere door middel van het hergebruiken van afvalmateriaal. Het blijkt ook uit titels als Art against Consumerism en Consumer Society. Zelfs de wijze waarop de objecten in elkaar zijn gezet hebben een kritische betekenis. Zo moeten de fluwelen linten en felgekleurde repen stof die het karton bijeen houden 'de manipulatie verbeelden', aldus de tekst die de tentoonstelling begeleidt. Om wat voor soort manipulatie het hier gaat wordt overigens niet nader toegelicht.

Deze kritische betekenissen zijn uit de objecten zelf niet af te lezen. Het eerste verrassende effect van exuberantie en onbevangenheid is snel verdwenen. Wat overblijft zijn versierselen die als sculptuur te weinig plastisch zijn en als schilderkunst vorm en structuur missen. Tuzuner ziet haar werk graag geplaatst in 'de traditie van Dada, Arte Povera en Fluxus'. Maar Dada en Arte Povera hield natuurlijk meer in dan het hergebruiken van afgedankte materialen; de zeggingskracht van dit soort kunst heeft vooral te maken met een zekere bedachtzame inventiviteit, met finesse en poezie. Dat zijn kwaliteiten die de objecten van Isik Tuzuner missen; ze overschreeuwen zichzelf in al hun positieve vrolijkheid.