Israel sticht nieuwe nederzetting

TEL AVIV, 6 AUG. Met toestemming van de Israelische minister van defensie, Moshe Arens, heeft Gush Emoniem, het Blok der Getrouwen, gisteren een nieuwe nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever gesticht. Critici van de regering hekelden de nieuwe nederzetting als een provocatie, die het vredesproces in het Midden-Oosten zou kunnen verstoren.

Eshkolot ligt ten zuidwesten van Hebron en fungeerde tot voor kort als een militair kamp. Zes families hebben er gisteren hun intrek genomen. Binnenkort zullen er vijftien caravans worden geplaatst.

De woordvoerder van Arens pareerde vandaag de storm van kritiek uit de linkse partijen op “deze provocatie van het vredesproces” met het argument dat de beslissing van Eshkolot een civiele nederzetting te maken reeds in 1983 was gevallen. Volgens deze woordvoerder is er daarom geen sprake van een provocatie. Uit respect voor de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, werd er volgens regeringskringen zelfs vanaf gezien Eshkolot tijdens diens verblijf in Jeruzalem te stichten. Volgens de Israelische pers van vandaag ligt het in de bedoeling in dezelfde omgeving nog twee nederzettingen te stichten.

De defensiecommissie van Likud heeft vanmorgen Arens geprezen om diens besluit de nederzettingenpolitiek voort te zetten. Volgens deze commissie stelt dit Israel in staat vanuit een sterke positie naar het vredesoverleg te gaan.

Uit de linkerhoek van de Israelische politiek wordt de stichting van Eshkolot ten tijde van het gevoelige voorspel tot de vredesconferentie vandaag scherp aangevallen. “De Israelische regering maakt met de ene hand kapot wat het met de andere wil opbouwen”, zei Amnon Rubinstein, de leider van de Shinoei-partij vandaag.

Pag. 4:

Teleurstelling in VS over besluit Israel

Radio Israel citeerde onthutste Amerikaanse joodse leiders die zeiden dat “Israel zichzelf met deze daad in de voet schiet ”. Zij vrezen dat het doorgaan van de nederzettingenpolitiek ondanks de Israelische bereidheid naar de vredesconferentie te gaan een negatief effect zal hebben op Amerikaanse bankgaranties aan Israel voor de opvang van Russische immigranten.

Hoewel premier Yitzhak Shamir Washington nimmer enige aanwijzing heeft gegeven dat Israel de nederzettingenpolitiek zou stoppen hoopte Baker dat hij er in de praktijk op zou toezien dat dit voor de bijeenkomst van de vredesconferentie in oktober wel zou gebeuren.

Shamir blijft de indruk wekken dat er met hem niet over territoriale concessies valt te praten. Gisteren gaf hij de naar uittreden uit de regering neigende ultra-nationalistische Tehyah-partij de verzekering dat hij Syrie uitsluitend “vrede tegen vrede” zal voorstellen. Als de Syriers dat verwerpen “staan we op en gaan we er vandoor”, zei hij.

De Tehyah-top is niet zo overtuigd van de oprechtheid van dergelijke beloften en ziet onder andere in de samenstelling van een studiegroep van de regering over door Israel in te nemen territoriale standpunten een aanwijzing dat Shamir niet helemaal is te vertrouwen. Morgen komt de partijraad van Tehyah bijeen om over het uittreden uit de regering-Shamir en het moment waarop dat moet gebeuren een beslissing te nemen.

    • Salomon Bouman