Foto's vermiste militairen VS waren vervalst

WASHINGTON, 6 AUG. Drie van de vijf foto's waarop vermiste Amerikaanse militairen uit de Vietnam-oorog te zien zouden zijn, blijken niet afkomstig te zijn uit Zuidoost-Azie maar uit een twintig maanden oud exemplaar van het Sovjet-tijdschrift Sovietski Sojoez.

De afgebeelde mannen zijn bovendien geen Amerikanen maar Russen. De opnames waren enigszins bijgewerkt. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van defensie gisteren bekend gemaakt. Overigens gaf het Pentagon toe dat de oorsprong van de meest omstreden foto, waarop drie mannen te zien zijn die een bord omhoog houden met daarop de datum 25 mei 1990 genoteerd, nog steeds niet is vastgesteld. De familie van de afgebeelde mannen zei dat het volgens hen om hun vermiste familieleden ging, maar Vietnam heeft gezegd dat een van hen gegarandeerd is gedood toen zijn vliegtuig in 1966 boven Vietnam werd neergeschoten. Behalve deze foto doken er onlangs ook enkele andere foto's van vermisten, zogeheten MIA's (Missing in Action), op in de VS. (Reuter, UPI) ***