Ex-SED-chef financieel adviseur

BONN, 6 AUG. Communistenleider wordt projectontwikkelaar. Egon Krenz (54), een van de laatste communistische leiders van de voormalige DDR, treedt in dienst van de (West)Berlijnse financier Gerd Breuer. Krenz zal zich gaan bezighouden met investeringen in laaggeprijsde woningen.

Dat zou wel eens een behoorlijke winstgevende activiteit kunnen worden nu een flink tekort aan woningen de Duitse overheid dwingt de sector flink te subsidieren.

Krenz was de opvolger van Erich Honecker als secretaris-generaal van de communistische partij in het voormalige Oost-Duitsland, de SED. Tijdens zijn twee maanden durende ambtstermijn opende hij de Berlijnse Muur.

Zijn nieuwe baas Breuer zegt er “bijzonder veel plezier” in te hebben een ex-communist te onderwijzen in het kapitalisme. Breuer heeft overigens wel voor andere hete vuren gestaan. Zo heeft hij eerder Bubi Scholz in dienst genomen, de vroegere zwaargewicht bokser die schuldig is bevonden aan doodslag.

Krenz wenste geen inzicht te verschaffen in zijn salaris bij Breuer. Wel onderstreepte hij dat hij na zijn aftreden als secretaris-generaal van de SED geen werkloosheidsuitkering had genoten.