Eigenaar van Begemann wil DOCdata overnemen

ROTTERDAM, 6 AUG. Grootaandeelhouder J.A.J. van den Nieuwenhuyzen van het Begemann-concern probeert een meerderheid te krijgen in het noodlijdende beursfonds DOCdata uit Venlo. Hij wil in ruil voor het aandelenpakket activiteiten van zijn prive-beleggingsmaatschappij Industrial Services Group inbrengen.

DOCdata heeft in juli uitstel van betaling verkregen en is vervolgens naar het strafbankje van de beurs verwezen. Het bedrijf kwam in de problemen doordat zijn vindingen nooit geld opleverden. Onderzoek naar massaopslag van computergegevens (Docwheel) leidde bijvoorbeeld niet tot resultaten.

Op het niet officieel genoteerde deel van de Amsterdamse effectenbeurs is gisteren en vanochtend hevig gespeculeerd in aandelen DOCdata. De koers van DOCdata vloog maandag van 2,30 gulden naar 4,70 en stond vanochtend tegen het middaguur al op 6 gulden.

Directeur-oprichter van DOCdata G.J.A. Gijsen zegt dat het nog maar om een voorlopig plan gaat en dat met Van den Nieuwenhuyzen nog geen overeenstemming is bereikt over de details. Van den Nieuwenhuyzen was niet bereikbaar voor commentaar.

Het is de bedoeling van Van den Nieuwenhuyzen zijn deelneming Optical Data Strorage Company uit Tilburg, waar zijn broer Jeroen mededirecteur is, onder te brengen in DOCdata. Optical Data produceert voornamelijk compact-discs met muziek. Het bedrijf heeft behalve in Tilburg vestigingen in Berlijn en in een Sanford Maine in de Verenigde Staten en mikt dit jaar op een omzet van 85 miljoen gulden (in het afgelopen jaar circa 50 miljoen gulden).

DOCdata wil de ruil mogelijk maken door de aandelen van nominaal 10 gulden af te stempelen op 1 of 2 gulden, afhankelijk van de onderhandelingsresultaten. Daarna wil DOCdata het aandelenkapitaal uitbreiden en de nieuwe aandelen plaatsen bij de beleggingsvennootschap van Van den Nieuwenhuyzen. Gijsen wil deze maand nog nadere details over het plan verstrekken. Daarna zal een aandeelhoudersvergadering toestemming moeten verlenen voor het afstempelen van de aandelen en de kapitaalsuitbreiding.

DOCdata kreeg in juni van de aandeelhouders toestemming op 1 oktober de jaarrekening over vorig jaar te presenteren. Gijsen zei toen niet eerder in staat te zijn met een jaarrekening te komen “in verband met lopende contracten”. DOCdat had kans op miljoenenorders. Hard was alleen dat DOCdata een miljoen gulden negatief eigen vermogen heeft en negen miljoen schulden heeft uitstaan.