Doden bij onrust Kameroen

YAOUNDE, 6 AUG. De nu zes weken durende algemene staking in Kameroen tegen het bewind van president Paul Biya is de afgelopen dagen omgeslagen in geweld. De politie heeft met traangas geschoten op duizenden demonstranten in Douala, de belangrijkste havenstad van het land. Dit hebben getuigen verklaard. Meer dan 210 burgers en soldaten zouden inmiddels sinds het begin van de staking om het leven zijn gekomen.

Volgens de getuigen is het geweld zondag begonnen toen de politie een bijeenkomst van oppositiepartijen beeindigde en enkele oppositieleiders probeerde te arresteren. Aanhangers van de oppositie beantwoordden het politie-optreden met geweld en trokken later al plunderend door de straten van Douala. De regering van Kameroen zette daarop troepen in die de menigtes met traangas uit elkaar dreven.

Woordvoerders van het ministerie van informatie in de hoofdstad Yaounde zeiden desgevraagd niets af te weten van een confrontatie met demonstranten noch van enige arrestatie.

Stakingen en demonstraties hebben president Biya vorig jaar gedwongen oppositiepartijen te legaliseren. Daarmee kwam een einde aan een periode van 19 jaar eenpartijstelsel. Maar Biya weigerde af te treden voor 1993, het einde van zijn mandaat dat hij nog tijdens het eenpartijstelsel heeft gekregen.

Leiders van de oppositie zeggen dat de algemene staking pas zal worden beeindigd als Biya aftreedt en een nationale conferentie bijeen heeft geroepen die meerpartijenverkiezingen moet voorbereiden. (AP)