DOCdata verbaast stille dollarbeurs met koerswinsten

ROTTERDAM, 6 AUG. Op een doodstil Beursplein bleef ook vandaag weer DOCdata verbazen. Vanmorgen zette het noodlijdende uitvindersfonds, waarvan de koers gisteren verdubbelde, bij ongekend hoge omzetten zijn opmars voort. Alle internationals noteerden lager door de zwakke dollar.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,6 punt lager sloot op 93,1 punten, noteerde om 13.00 uur 0,6 punt lager. Het lagere slot van de beurzen in New York en Tokio en de lagere opening van de effectenbeurs van Londen hadden, naast de lagere dollar, hun weerslag op de handel in Amsterdam. De recente duikeling van de Amerikaanse dollar ondermijnde ook vanmorgen nog de meeste Nederlandse aandelenkoersen. De aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde fondsen staan bekend als zeer dollargevoelig.

De dollar verwerkte gisteren nog delen van de klap die de tegenvallende werkgelegenheidscijfers in de VS afgelopen vrijdag hadden uitgedeeld. Aan het eind van de middag was de Amerikaanse munt onder 1,94 gulden gezakt. Vandaag noteerde de dollar omstreeks het middaguur wederom lager op 1,9270 gulden.

De internationals, die gisteren al veel last hadden van de dollardaling, zakten ook vanmorgen nog wat weg. Koninklijke, dat gisteren 2,40 gulden verloor op 159,90 gulden, zakte vanmorgen een gulden verder terug. Koninklijke presenteert aanstaande donderdag cijfers over het tweede kwartaal. Analisten verwachten dat het winstcijfer hoger zal uitkomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd is de verwachting dat het winstniveau over het eerste kwartaal van dit jaar niet gehaald zal worden.

Unilever presenteert vrijdag de laatste cijfers. Ook de levensmiddelenproducent voelde vandaag weer de invloed van de lagere dollar. Gisteren verloor Unilever al 1,40 gulden en sloot het op 161,80 gulden. Vanmorgen brokkelde de koers verder af met 0,90 gulden.

Philips, dat gisteren drie dubbeltjes lager sloot op 33,60 gulden, zakte vanmorgen vier dubbeltjes weg. Chemieconcern Akzo sloot gisteren twee dubbeltjes lager op 117,10 gulden en raakte vanmorgen nog eens zeven dubbeltjes kwijt.

DOCdata blijkt veel baat te hebben van de reddingsband die het eind vorige week kreeg toegeworpen. Het high-tech fonds, langzamerhand berucht om zijn niet te commercialiseren uitvindingen, vroeg medio juli surseance van betaling aan en werd kort daarna uit de officiele handel genomen. Gisteren was het bericht dat de Optimal Data Storage Company (ODSC) - een van de bedrijven onder de grote paraplu van Joep van den Nieuwenhuyzen - een reddingsplan voor DOCdata klaar heeft, de oorzaak voor een spectaculaire koerswinst van ruim 100 procent. Opmerkelijk daarbij was de grote omzet: ruim 24.00 aandelen (dubbeltelling) DOCdata werden gisteren op het Beursplein verhandeld. Vanmorgen vloog DOCdata, dat nog steeds op de incourante markt wordt verhandeld, 1,70 gulden verder omhoog naar 6,40 gulden. De omzet was met 30.000 stuks omstreeks het middaguur al groter dan gisteren. Beurshandelaren wezen op de gespreide vraag naar aandelen DOCdata, maar gisten naar wie de verkopers zijn. “Er zijn maar een paar partijen die grote partijen DOCdata in handen hebben, maar welke dat zijn weten we nog niet precies”, aldus een handelaar vanmorgen. Een oorzaak voor de miraculeuze wederopstanding van DOCdata kon een hoekman wel geven: “Voor sommige mensen verandert alles wat Jope aanraakt blijkbaar in goud”. Op 3 april van dit jaar bereikte DOCdata een hoogste koers dit jaar van 13,80 gulden. Op 19 juli was een aandeel DOCdata nog maar zes dubbeltjes waard.

NEW YORK Een sterke obligatiemarkt kon Wall Street gisteren niet omhoog trekken. De aandelenkoersen op de beurs van New York sloten lager na een dag waarop minder dan 100 miljoen aandelen werden verhandeld. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 17,22 punten lager op 2989,04 punten.

LONDEN Het lagere slot van Wall Street en Tokio zorgde vanmorgen voor een lagere opening op de effectenbeurs van Londen waar de handel beperkt bleef. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 16,3 punten lager sloot op 2.585,4 punten, noteerde omstreeks het middaguur 9,9 punten lager.

FRANKFURT Tot volgende week donderdag, als de eerste bijeenkomst na het zomerreces van de Duitse Bundesbank plaats heeft, zullen de meeste beleggers zich naar verwachting terughoudend opstellen. Een stijging van de werkloosheid in zowel het oostelijk als westelijk deel van Duitsland in de maand juli gaf de markt een tikje. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 6,55 punten hoger sloot op 1.621,91 punten, noteerde omstreeks het middaguur 6,64 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen lager na wederom een dag van dunne handel. De meeste beleggers kijken nog steeds angstig de kat uit de boom na alle schandalen van de afgelopen weken. Het Japanse parlement is gisteren begonnen met een 61 dagen lange buitengewone vergadertermijn waarin de beursschandalen uitgebreid ter sprake zullen komen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 368,29 punten lager op 23.464,96 punten.