Den Haag ziet af van treintaxi's

ROTTERDAM, 6 AUG. In Den Haag komen voorlopig geen treintaxi's. De Haagse taxicentrale Citytax ziet na protesten van woedende taxichauffeurs en fysieke bedreiging van de voorzitter van het bestuur af van deelname aan het taxiproject. Het bestuur van Citytax liet dat gisteren weten na een vergadering met vertegenwoordigers van Treintaxi, een dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen.

Volgens bestuurslid H. Groot van Citytax heeft de protestactie van chauffeurs gisteren in Utrecht de doorslag gegeven om medewerking aan het project op te zeggen. Enkele honderden chauffeurs demonstreerden bij het hoofdkantoor van de NS tegen het treintaxiproject, dat zij beschouwen als oneerlijke concurrentie, en blokkeerden enkele uren het spoor. Groot: “We hoorden geruchten dat de chauffeurs na afloop bij ons langs wilden komen”.

Pag. 3:

Bedreigingen om treintaxi

Vorige week donderdagnacht werden bestuursvoorzitter J. van der Zalm van City Tax en zijn zoon voor hun woning door ongeveer veertig Haagse chauffeurs bedreigd en geslagen. In dezelfde nacht werd een Rijswijkse treintaxi ernstig beschadigd. Van der Zalm heeft te kennen gegeven uit angst voor verder geweld tegen zijn familie geen commentaar meer te willen geven over de treintaxi.

Den Haag is de tweede stad waar na protesten van chauffeurs het project geen doorgang vindt. Vorige week zag de Rotterdamse taxicentrale af van de overeenkomst met Treintaxi, uit angst voor geweld tegen haar chauffeurs.

Voorzitter J.E. Rueck van de Samenwerkende Haagse taxi-ondernemers is verheugd door de beslissing van City Tax: “Het gezond verstand heeft gezegevierd.” Directeur F. Remeri van Treintaxi heeft begrip voor de beslissing van City Tax maar vindt het kwalijk dat men heeft moeten wijken voor intimidatie. Ook hijzelf is bedreigd door de actievoerders. Dit alles betekent volgens hem niet dat de treintaxi niet in de grote steden zal komen: “We nemen een adempauze.”