De beer is los in de Franse Pyreneeen

PARIJS, 6 AUG. In de Pyreneeen is de beer los. In de vallei van de Ossau, in het westelijk deel van de Pyreneeen, zaait een bruine beer paniek onder de boeren. Het dier heeft in tien dagen zestien schapen en geiten verorberd. Hoewel de staat een redelijke vergoeding geeft voor de schade die de hongerige viervoeter aanricht zijn de boeren boos. De beer is namelijk niet bang voor boeren, alsof de beer weet dat de wet bescherming biedt. Menige boer heeft de laatste twee maanden oog in oog gestaan met het agressieve dier.

De burgemeester van het plaatsje Bielle, Jean Baylaucq, zelf ook boer, lanceerde dit weekeinde een ultimatum aan de staat. In een gemeentelijk besluit gaf hij de prefectuur van het departement Pyrenees-Atlantiques een week de tijd om de beer te vangen. Als de prefect daar niet in slaagt, mag het dier gedood worden, zo staat in artikel twee van het gemeentelijk besluit dat niet geheel aan de vereiste juridische voorwaarden lijkt te voldoen. De prefectuur is niet onder de indruk. “We zoeken naar een oplossing, maar laten we vooral kalm blijven”, zegt Gerard Bougier, secretaris-generaal van de prefectuur.

De vallei van de Ossau, waar 'Bruintje' zich impopulair heeft gemaakt, is onderdeel van het nationale park van de Pyreneeen, waar nog tien of twaalf - niemand kent het precieze aantal - vrije Franse beren leven.