Boebka springt weer een centimeter hoger

MALMO, 6 AUG. Olympisch kampioen Sergei Boebka levert de wereldrecords op bestelling. Gisteravond in Malmo sprong de Rus met de polsstok over 6,10 meter. Het was zijn 28ste wereldrecord in de open lucht en indoor. Op 7 juli had Boebka in Formia met 6,09 meter voor zijn derde verbetering van het wereldrecord in dit seizoen gezorgd. Eerder had hij het wereldrecord in Shizuoka (6 mei, 6,07 m) en Moskou (9 juni, 6,08 m) verbeterd. Boebka maakte zijn recordsprong in zijn derde en laatste poging op 6,10 meter.

Minder dan drie weken voor het begin van de strijd om de wereldtitels atletiek in Tokio heeft Leroy Burrell de concurentie een belangrijke psychologische slag toegebracht. De Amerikaanse wereldrecordhouder (9,90) versloeg in Malmo, onder vrijwel ideale omstandigheden, onder anderen Carl Lewis.

Burrell, sinds zaterdag ook mede-wereldrecordhouder op de 4 x 100 meter, zegevierde in de Zweedse stad in 10,06 seconden. De slecht gestarte Lewis werd in 10,13 seconden tweede. Dennis Mitchell bezette in 10,14 de derde plaats. Met die uitslag kwam hetzelfde resultaat op het scorebord als op 14 juni bij de Amerikaanse titelstrijd in New York. Burrell won toen in 9,90, Lewis liep 9,93 en Mitchell 10,00 seconden. Europees kampioen Linford Christie had geen kans tegen de drie Amerikanen. Hij werd vierde in 10,18 seconden.

“Dit geeft een prettig gevoel”, aldus Burrell, die een staande ovatie van de 25.000 toeschouwers kreeg. “De beste sprinters van de wereld waren hier aan de start. Het was een zeer belangrijke overwinning maar voor Tokio kan nog veel gebeuren.”

Voor een ander hoogtepunt zorgde Johnny Gray op de 800 meter. De Amerikaan, bij de nationale titelstrijd derde geworden, loste met zijn tijd van 1.43,84 de Braziliaan Jose-Luis Barbosa af als aanvoerder van de wereldseizoenranglijst. De Engelse Europese kampioen Tom McKean (1.44,20) werd tweede en de Kenyaan Paul Ruto in 1.44,92 derde.

Bij afwezigheid van Merlene Ottey, de Jamacaanse die dit seizoen eerste staat op zowel de 100 als 200 meter, won de Russin Irina Sergejeva de 100 meter bij de vrouwen. De Russische wereldkampioene op de 60 meter indoor, drukte 11,06 seconden af.

Greg Foster, de tweevoudige wereldkampioen op de 110 meter horden, won zijn specialiteit in 13,12 seconden. Tony Dees, die zich niet heeft geplaatst voor de wereldtitelstrijd maar wel de wereldranglijst 1991 aanvoert (13,05), werd op eenhonderdste seconde tweede. Een verrassing was de nederlaag van Natalia Grigorjeva op de 100 meter horden. De Russin moest in 12,64 seconden buigen voor de zich sterk verbeterde Amerikaanse Gail Devers (12,63).

Roger Black, de Europese kampioen op de 400 meter, versloeg in 44,71 szeconden, de beste Europese seizoentijd, de Amerikaanse kampioen Antonio Pettigrew, die 44,88 seconden noteerde, duidelijk. Andrew Valmon (VS) finishte slechts eenhonderdste langzamer dan Pettigrew. Olympisch kampioen Steve Lewis, die lange tijd problemen met zijn gezondheid heeft gehad, werd vierde in 45,22.

Mike Powell, die afgelopen week in Sestriere met te veel rugwind 8,73 meter ver sprong en afgelopen zaterdag in Monaco tot 8,45 meter kwam, had nu aan 8,17 meter genoeg voor de winst.