Aftreden Hashimoto verwacht na reeks van beursschandalen Japan

TOKIO, 6 AUG. De Japanse minister van financien, Ryutaro Hashimoto, zal mogelijk nog deze maand aftreden in verband met de schandalen die de afgelopen weken de Japanse effectenbeurs hebben geteisterd. Dit meldt vanochtend het Japanse dagblad Yomiuri Shimbun.

Het ministerie van financien in Tokio wilde niet op het verhaal reageren. Gisteren liet premier Toshiki Kaifu nog weten dat hij niet zou aandringen op het vertrek van de minister.

Hashimoto, door sommigen gezien als de gedoodverfde opvolger van Kaifu, wil, alvorens af te treden, zorgen voor wetgeving die fraude door effectenhuizen helpt voorkomen. Volgens de krant is het besluit van Hashimoto om af te treden bespoedigd door het plotselinge aftreden van een van zijn naaste medewerkers dit weekeinde.

In een reeks onthullingen is in de afgelopen maand aan het licht gekomen dat 17 effectenhuizen in Tokio hun klanten compensatie hebben gegeven voor koersverliezen. Bijna 200 Japanse bedrijven hebben deze ongeoorloofde compensatie ontvangen. In totaal zou 9,3 miljard dollar zijn uitbetaald.

De compensatie is strict genomen niet illegaal, mits ze de belegger niet voorafgaand aan de transactie in het vooruitzicht wordt gesteld. De betalingen zijn wel strijdig met een officieuze richtlijn van het ministerie van financien. Vooral kleine beleggers hebben woedend gereageerd omdat zij niet voor compensatie in aanmerking kwamen.

Premier Kaifu beloofde gisteren bij de opening van een speciale zitting van het Japanse parlement nieuwe stringente wetgeving te zullen presenteren die herhaling van financiele schandalen moet helpen voorkomen. De verliescompensatie zal nu bij wet worden verboden. De betalingen zijn, aldus Kaifu, “strijdig met onze opvattingen over een eerlijke samenleving”.(AP)