Vereniging boos over WVC-plan magneetkaart

UTRECHT, 5 AUG. De Vereniging VluchtelingenWerk is “boos en verbaasd” over het plan een magneetkaart in te voeren voor asielzoekers in onderzoek- en opvangcentra.

Vluchtelingenwerk verwijt het ministerie van WVC dat het door nu al vast te stellen dat de magneetkaart er komt doet alsof de discussie al is gevoerd, terwijl de Tweede Kamer over drie weken het hele asielbeleid zal behandelen. De kaart voor asielzoekers registreert wie op een gegeven moment 'in huis' is en kan ook worden gebruikt om de uitgifte van kleed- en zakgeld en beddegoed te controleren. Volgens VluchtelingenWerk is in juni al gebleken dat een meerderheid van de Tweede Kamer tegen detentie van asielzoekers is, terwijl het naar de mening van de vereniging met de magneetkaart wel die kant op gaat. Bovendien vreest VluchtelingenWerk dat de magneetkaart ook voor andere doeleinden dan het bevorderen van de efficiency zal worden gebruikt.