Topspelers hebben geen boodschap aan plannen KNLTB; Titel Krajicek fleurt NK tennis op

WARMOND, 5 AUG. De organisatie van de nationale tenniskampioenschappen in Warmond moest gisteren voor het eerst in de historie van het NK het bordje uitverkocht ophangen. Om tien over twee precies sloten de loketten, waardoor de publieke respons een doorslaand succes bleek. Het had ongetwijfeld van doen met de kwaliteit van de finale waarin de nieuwe Nederlandse kampioen Richard Krajicek en Paul Haarhuis tegenover elkaar stonden. Maar als een zaak na de vijfsetter (6-4, 3-6, 6-3, 4-6, 6-4) duidelijk werd, dan is het toch wel dat de KNLTB met de lichting internationale toppers bij de mannen de gevangene is geworden van zijn eigen succes.

Spelers als Eltingh, Siemerink, Haarhuis en Krajicek zijn dit moment eigenlijk een maatje te groot voor een marginaal gebeuren als de nationale kampioenschappen, die bij de vrouwen al bij voorbaat waren gedevalueerd omdat de drie toppers Jagerman, Schultz en Bollegraf hadden gekozen voor het geld in het buitenland.

Maar dat de dit jaar opmerkelijk sterk bezette editie van het mannentoernooi zich waarschijnlijk ook zal beperken tot een eenmalig gebeuren accentueerde Paul Haarhuis toen hij na zijn prijzengeld van 6.000 gulden als verliezend finalist nuchter constateerde: “Wanneer ik de afgelopen week een rondje had gespeeld in Kitzbuhel, dan had ik ongeveer evenveel verdiend als hier in de finale. Ik denk dat ik hier volgend jaar niet ben. Ik speel vermoedelijk Duitse competitie. De organisatie van dit NK heeft met het contracteren van de toppers dit jaar alle geluk van de wereld gehad.”

En de 19-jarige Nederlandse kampioen Richard Krajicek: “De enige mogelijkheid voor de organisatie is het NK volgend jaar te houden na de US Open. Wat mezelf betreft kan ik dan misschien meedoen. Voor een andere datum kan ik die garantie niet geven. Kijk, zo'n Nederlandse titel is leuk, zeker voor mij voor wie het de eerste keer is, maar ik moet rekening houden met mijn schema. Daar past het NK voor zover ik het nu kan overzien slecht in.”

De tennisbond staat wat dat betreft voor een dilemma. Een oplossing zou het betalen van startgeld kunnen betekenen aan de Nederlandse toppers voor deelname aan het NK. Maar los van het feit dat dit voor de financieel verwende vedetten van het Nederlandse tennis met een comfortabele ATP-ranking nauwelijks schokkende bedragen oplevert, werkt dit in de praktijk ook niet altijd. KNLTB-voorzitter Ruurd de Boer: “Dat zie je ook internationaal. Bij de Federation Cup is er 500.000 dollar startgeld uitgeloofd voor de eerste tien speelsters van de wereldranglijst. Maar zelfs toen ontbrak nog een gedeelte van de toppers.”

Het klinkt in de tenniswereld waarin het alleen maar om dollars gaat misschien wat ouderwets, maar De Boer apelleert als sportbestuurder pur sang ook nog een beetje aan de eer die het zelfs voor deze spelers moet zijn om in hun sport iets voor hun land en hun bond terug te doen. De Boer: “Ik hoop dat de spelers zich nog enigszins bewust zijn wat wij in het verleden als bond voor ze hebben betekend. Begrijp me goed, ik praat daarbij niet in termen als dankbaarheid. We sluiten voor de toekomst niets uit. We gaan eerst een aantal zaken goed op een rij zetten en kiezen dan uit de best denkbare mogelijkheden.” En toernooi-organisator Philip van der Kwast: “Als er geen toppers zijn heb je geen sponsors, dus geen inkomsten en derhalve geen toernooi.”

De vraag rijst echter of de amateuristische bondswereld van het nationale tennis het op moderne management-methoden gerichte internationale proftennis nog wel kan bijbenen. Krajicek staat momenteel 42 op de ATP-ranking, Haarhuis 46 op de wereldranglijst. Zulke spelers heb je als nationale bond niet meer in de hand. Wat dat betreft zou de ontknoping van het NK bij de mannen niet eens hebben misstaan als finale van een ATP-toernooi. Want zeker Krajicek kan in de toekomst alleen nog maar beter worden.

Zelf betwistte de Hagenaar na zijn overwinning de vraag of hij nu ook werkelijk de beste Nederlandse speler is. “Het ligt zeker op gravel allemaal zo dicht bij elkaar dat ik op deze baansoort gemakkelijk kan verliezen van Haarhuis of Koevermans wanneer zij een goede dag hebben”, meent Krajicek. “Terwijl ik toch op gravel een heel aardige bal sla. Mensen die roepen: 'hij heeft een harde service en dus is hij niet geschikt voor het spelen op gravel', hebben geen verstand van tennis. Voor Australie en Azie speelde ik op gravel mijn beste toernooien. In Rome, Stuttgart en Parijs, waar ik ternauwernood verloor van Stich, heb ik dit jaar op gravel ook prima gespeeld voor mijn gevoel. Alleen Het Melkhuisje viel wat tegen. Maar dat is zo'n trage baan dat ik echt in het nadeel was. Het gravel van Parijs is daarentegen zo snel dat het wel hard-court lijkt. Daarom speel ik in het algemeen toch wel graag op deze baansoort.”

Dat het spel van Krajicek geschikt lijkt voor vrijwel alle baansoorten wordt ook bevestigd door Paul Haarhuis, die de forehand-winnaars en aces van Krajicek bij vlagen aan alle kanten om zijn oren kreeg. Maar het opmerkelijke was dat Krajicek tijdens de vijfsetter enkele keren ten prooi viel aan raadselachtige inzinkingen. Vooral bij 4-3 en 30-0 op eigen service in de vierde set, toen hij in feite alleen maar zijn eigen opslag hoefde vast te houden om de partij te winnen.

Maar Haarhuis sleepte er een vijfde set uit en waande zich daarmee zelfs zeker van de overwinning. Haarhuis: “Ik dacht echt dat hij wilde opgeven. Dat hij last had van een blessure. Want plotseling zakte zijn spel in. Terwijl hij daarvoor met die service en slice-backhand af en toe nauwelijks te bespelen was.” Maar Krajicek loste het raadsel op met de mededeling: “Ik had wat last bij het strekken met serveren. Daarom heb ik het een set je kalm aan gedaan. Want ik wilde me niet forceren. Maar verder voelde ik me fit. Ik heb ook een nieuw racket. Ik volleerde zo gemakkelijk met mijn backhand-slice. Aan m'n volleys hoef ik met dit racket (Wilson) bijna niets meer te doen. Die gaan allemaal vanzelf.”

Dat Krajicek, wiens contract met de bond dit jaar afloopt, echter een uniek talent is dat op het punt staat de andere Nederlanders te ontstijgen liet hij wijselijk buiten beschouwing. Na afloop bedankte hij twee mensen. Hap tonoom Ted Troost en zijn coach Rohan Goetzke, nu nog in dienst bij de KNLTB als rechterhand van bondscoach Stanley Franker, maar in het najaar wellicht de trainer die constant Krajicek gaat begeleiden in het buitenland. Krajicek betaalt dat uit eigen zak. Hij heeft vertrouwen in Goetzke en Krajicek weet wanneer hij zich onder zijn leiding zo sterk blijft ontwikkelen als de afgelopen anderhalf jaar het geval is geweest, hij alleen maar verder kan stijgen op de ATP-ranking. De kosten van een paar ton voor Goetzke vormen daarbij nauwelijks een beletsel.

Bij de vrouwen was het verhaal van het NK een stuk minder prozasch. Heleen van den Berg won met 6-4, 1-6, 7-5 van Esmir Hoogendoorn en verdiende daarmee 6.500 gulden. Beide speelsters worden getraind door Cees Houweling maar vormen geen onderdeel van de zogeheten succesvolle '74-lichting' van de bond, waartoe wel Kamstra, Niemantsverdriet, Bunschoten, De Vries en Rottier behoren. Voor de bond zou het beter geweest zijn wanneer een van deze speelsters nationaal kampioen was geworden. Want Heleen van den Berg valt een beetje buiten de plannen die de KNLTB met succesvolle jeugdspeelsters voor ogen heeft. Van den Berg: “Hoe de toekomst er voor mij uitziet weet ik nog niet. Na de competitie gaan we met z'n allen rond de tafel zitten om dat nog eens goed door te nemen.”

    • Marc Serné