Staatsgreep op Comoren verijdeld

MORONI, 5 AUG. Op de Comoren lijkt dit weekeinde een staatsgreep te zijn verijdeld.

De regering van de Comoren (een eilandengroep in de Straat van Mozambique) ontkende gisteren dat president Said Mohamed Djohar zaterdag zou zijn afgezet door leden van het Hooggerechtshof. “De president is nog steeds in functie”, aldus de Comorese minister van voorlichting Mohamed Adamo. De 71-jarige Djohar werd vorig jaar maart bij de eerste vrije verkiezingen op de Comoren sinds de onafhankelijkheid in 1975 tot president gekozen. In de Comorese hoofdstad Moroni was zaterdagmorgen vernomen dat het Hooggerechtshof Djohar had afgezet. Het Hof zou vervolgens zijn voorzitter Ibrahim Ahmed Halidi hebben benoemd tot interim-staatshoofd. Het Hof beriep zich daarbij op artikel 15 van de grondwet dat voorziet in het afzetten van het staatshoofd als deze 'in slechte gezondheid' verkeert. Volgens minister Adamo had het Hof evenwel niet de instemming van de benodigde meerderheid van de ministers. Het Hooggerechtshof verwijt Djohar een onverschillige houding tegenover een dreigend uiteenvallen van de republiek. De Comoren, dat ongeveer 450.000 bewoners heeft, omvat drie eilanden: Groot-Comore, Anjouan en Moheli. Op laatstgenoemd eiland, bevolkt door zo'n 25.000 mensen, heeft een verzameld front van politieke partijen de onafhankelijkheid uitgeroepen. (AFP, Reuter)