SLOBODAN MILOSEVIC; Man van ultimata

LJUBLJANA, 5 AUG. Dat de Servische president Slobodan Milosevic zich gisteren niets eens het fatsoen nam de EG- ministers zijn definitieve Nee tegen het EG-vredesplan persoonlijk mee te delen maar doodeenvoudig weg bleef, tekent zijn politieke persoonlijkheid. Milosevic is in de vier jaar dat hij nu in Servie aan de macht is slechts zelden bereid geweest met zijn politieke tegenstanders rond de tafel te gaan zitten. Wanneer hij al bereid is aan de onderhandelingstafel plaats te nemen, komen uit zijn mond slechts ultimata die door de tegenpartij geslikt moeten worden. Milosevic sluit geen overeenkomsten met zijn vijanden , zoals Van den Broek dat gisteren misschien wat naef veronderstelde, maar voert oorlog met hen. Dit merken de Albanezen in Kosovo en de Kroaten nu elke dag aan levende lijve.

Milosevic, een voormalige bankdirekteur, kwam in de politiek terecht door bemiddeling van zijn vrouw, die afkomstig is uit een politiek invloedrijke familie. Met haar hulp klom hij al snel op tot voorzitter van de partij-afdeling van Joegoslavische hoofdstad Belgrado. In 1987 werd hij voorzitter van de Servische partij en voerde daar een grondige zuivering door. De 'oude garde', inclusief de vader van zijn vrouw, werd op hardhandige wijze uit de politiek verwijderd. De Servische pers die een relatieve onafhankelijke rol speelde in deze republiek, werd aan de leiband van de partij gelegd en tientallen journalisten verloren hun baan.

Toen de Albanezen in opstand kwamen tegen de uitbreiding van de invloed van Servie in de provincie Kosovo werd die met behulp van het leger bloedig neergeslagen. Honderden mensen verloren daarbij het leven en een groot deel van de Albanese intellectuelen en politici verdwenen in de gevangenis. Door de ontbinding van het parlement van Kosovo maakte Milosevic vorig jaar een definitief einde aan de autonomie van deze provincie. Ook de provincie Vojvodina werd haar autonomie ontnomen.

Met de omvorming van de Servische Liga van Communisten tot de Socialistische Partij Servie (SPS) zei Milosevic afscheid te nemen van de dictatuur van het proletariaat en de kiezen voor een meer partijensysteem. Tijdens de verkiezingsstrijd werd in de door hem gecontroleerde televisie en pers echter een meedogenloze hetze tegen de andere partijen gevoerd. Het verbaasde dan ook niemand dat hij zonder problemen herkozen werd en de SPS een tweederde meerderheid in het parlement verwierf.

Ook in Kroatie lijkt 'Baby Face Killer', zoals hij door zijn tegenstanders genoemd wordt, niets aan het toeval over te willen laten. Zolang de Serviers er in slagen de Kroatische Nationale Garde uit de etnisch-gemengde gebieden te verdrijven zal Milosevic zich met alle middelen tegen 'inmenging van buitenaf' verzetten. Dat hij zich daarmee nu de woede van de westerse wereld op het lijf haalt, is voor hem vanzelfsprekend: Volgen Milosevic is Servie al een eeuw lang het slachtoffer van een complot dat geleid wordt door het Vaticaan, de Komintern en de CIA.