Rotterdamse politie rolt gewapende bende op

ROTTERDAM, 5 AUG. De Rotterdamse politie heeft de afgelopen dagen zestien Rotterdammers aangehouden op verdenking van het plegen van overvallen. De verdachten, in de leeftijd van 18 tot 37 jaar, hebben inmiddels negen overvallen op cafes, koffieshops en benzinestations in Rotterdam en omgeving bekend.

De politie sluit niet uit dat de mannen nog zo'n twintig andere overvallen hebben gepleegd. Daarbij zijn enkele overvallen op taxichauffeurs. Er worden nog meer aanhoudingen verwacht.

Hoeveel de verdachten, die steeds in groepjes van wisselende samenstelling opereerden, in totaal hebben buitgemaakt, is nog niet bekend. Wel staat vast dat een aantal van hen van de buit in Belgie voor 200.000 gulden aan sieraden heeft gekocht.

Tijdens het onderzoek heeft de politie vijftien vuurwapens in beslag genomen, waaronder enkele riotguns (soort hagelgeweer) en een Uzi-pistoolmitrailleur. Over de herkomst van het laatste wapen kan de politie nog geen mededeling doen. Het Nederlandse leger gebruikt Uzi's. In de afgelopen jaren is een aantal van deze wapens bij overvallen op en inbraken in kazernes gestolen.

De politie heeft vrijdagavond in een woning aan de Graswinkelstraat in Rotterdam een pistool, een geweer en een riotgun in beslag genomen. De 49-jarige bewoner van het pand, van wie de wapens waren, is ingesloten. Hij wil niets zeggen over de herkomst van de wapens.

Zaterdagmorgen hebben drie mannen geprobeerd een supermarkt aan de Rotterdamse Oranjeboomstraat te overvallen. Zij bedreigden een personeelslid met een vuurwapen toen deze om acht uur de winkel aan de achterzijde binnenging. Eenmaal binnen eisten de overvallers van de al aanwezige beheerder geld uit de kluis. De beheerder weigerde. Er ontstond een vechtpartij, waarbij de beheerder gewond raakte. De overvallers, die niet hebben geschoten, vluchtten in de verwarring met een gereedstaande auto, zonder buit.