Protest taxi's in kakofonie van toeters

DEN HAAG-UTRECHT, 5 AUG. “Ik vraag jullie een ding: als we naar Utrecht gaan, laten we het gedisciplineerd houden.” Voorzitter J.E. Rueck van de Samenwerkende Haagse taxi-ondernemers maant de actievoerende chauffeurs voor het Haagse Centraal Station tot kalmte. “Niet bleren”.

Enkele honderden taxichauffeurs verzamelden zich vanmorgen voor het station voor een 'werkbespreking' over de voorgenomen invoering van de treintaxi in Den Haag per 1 oktober. Hun actie stopt niet in Den Haag waar de concurrent Citytax zich tegenover de NS bereid heeft verklaard de treintaxi te rijden. Om 9 uur zullen ze demonstratief naar Utrecht rijden om de NS te dwingen het hele project stil te leggen. De slogan luidt: Treintaxi rot op.

“Reken maar dat die lui van de Citytax vandaag lachen”, weten enkele chauffeurs. “Die rijden zich vandaag rijk.” Toch geven ze een werkdag (“250-300 gulden”) op voor hun protest. “Het is voor mijn eigen bestwil”, zegt chauffeur R. van Oorschot. Hij zegt niet eens zozeer moeite te hebben met de treintaxi als wel met het feit dat de bestuurders ervan zich niet aan de regels houden en met deze speciale taxi's ook normale vrachtjes oppikken. Vorige week heeft hij nog een Rijswijkse treintaxi op het Haagse station klemgereden.

In een kakofonie van getoeter zet de stoet zich om kwart over negen in beweging. De discipline kan niet verhinderen dat na vijf minuten drie solidaire Amsterdamse taxichauffeurs op elkaar botsen. “Dat wordt onderling gelapt” zegt Van Oorschot. In een lint van honderden wagens gaat het langzaam over de weg, nauwlettend in de gaten gehouden door de politie.

Op tien kilometer voor Utrecht wordt de stoet nog eens stilgezet. Verwarring, want niet iedereen heeft een mobilofoon. De chauffeurs stappen uit. Dan verspreidt zich het nieuws dat actieleider E.E. van Tongeren, die vooruit was gereden om een petitie aan te bieden aan de NS-directie, niet is ontvangen. De vrolijke stemming slaat om in baldadigheid. “Pak de honkbalknuppels maar”, zegt Van Oorschot nog lachend.

De politie in Utrecht heeft instructies gekregen de groep zoveel mogelijk te verspreiden en weg te houden van het station. Het lukt niet. De taxi's rijden over het gras voor de Jaarbeurs en tegen het verkeer in om de politieversperring te ontwijken. Precies vijf taxi's, onringd door vier motoragenten, stoppen uiteindelijk voor het hoofdgebouw van de Spoorwegen. Op andere plaatsen in de stad staan chauffeurs die zich niet willen laten afschepen en een toeterconcert ten gehore brengen.

Vertegenwoordigers van de NS laten zich niet zien. “Wij zijn hier voorlopig niet weg”, zegt voorzitter Rueck van de Haagse taxi-ondernemers. Het Haagse bedrijf Citytax beslist vanavond of het contract met de NS zal worden getekend.

    • Bas Blokker