Polygram neemt deel in musicals

ROTTERDAM, 5 AUG. Platenmaatschappij PolyGram heeft een belang van dertig procent verworven in Really Useful Holdings (RUH), waaraan de beroemde theatercomponist Andrew Lloyd Webber is verbonden. Polygram betaalde hiervoor 78 miljoen pond (258 miljoen gulden).

Webber, bekend van theater-musicals als 'Jesus Christ Superstar', 'Evita' en 'Cats', heeft zijn contract als componist met RUH verlengd tot 2003. Voor het eerst heeft Webber ook zijn activiteiten als theaterproducent en zijn rechten over film- en televisie-opnamen bij RUH ondergebracht.

Alain Levy, president van PolyGram, noemt de verlenging en uitbreiding van de relatie tussen RUH en Andrew Lloyd Webber “een belangrijke factor in onze beslissing om te investeren.” PolyGram krijgt als onderdeel van de overeenkomst wereldwijd de rechten op televisie-, video- en plaatopnames waarover RUH beschikt en het recht op eerste koop van toekomstige projecten van RUH.

RUH heeft volgens Levy belang bij de deelname van PolyGram omdat de platenmaatschappij “wereldwijde marketing” en een “krachtig distributienet” aan kan bieden. RUH is in 1990 ontstaan uit de Really Useful Group, die in financiele moeilijkheden kwam. Inmiddels is de onderneming onder nieuw management gebracht. RUH zegt na een grondige herstructurering weer winst te maken, maar het bedrijf geeft niet aan hoeveel.

De transactie past in PolyGrams strategie de sector 'vermaak' uit te breiden.