PANDORA'S GODDELIJKE STRAF

Haar zwager Prometheus mocht dan het vuur gestolen hebben, vooralsnog lag ze verstijfd door intense koude tussen de ijsschilfers.

Haar paarlemoerachtige huid met rozerode weerschijn glinsterde onweerstaanbaar. Wie zou niet voor haar koele schoonheid bezwijken? Epimetheus ging ons daarin voor. Zijn mooie Pandora, de door alle goden begiftigde, was in opdracht van Zeus door Hephaestus geschapen om de mens met ziekten en rampen te straffen voor Prometheus' roof van het vuur.

Onze schone pandora, ooit door Linnaeus onderscheiden als Pagellus erythrinus, was een ander lot beschoren. Ontvoerd uit haar zilte watertuinen, beroofd van haar schubbenpracht, dient ze door de eeuwen heen de tweevoetige alleseter tot voedzaam genotmiddel. Het zij zo. Wie zijn oog mag laten rusten op de 'pandora' van de zeebrasemachtigen, schuift de ijsschilfers en Griekse mythen terzijde en neemt haar bij de hand tot in de keuken. Wat er zich daarna voltrekt, staat in de culinaire mythen te boek als 'de goddelijke straf van pandora'.

Voor 2 personen:

4 kleine pandora's (18 cm) 3 eetlepels fijngehakt peterselieblad 2 eetlepels fijngehakt korianderblad 2 tenen knoflook, fijngehakt halve rode Spaanse peper (eventueel ontpit) 3 eetlepels olijfolie zeezout (fijnkorrelig)

Snijd de buik van de visjes vanaf de anaalvin een eindje open en haal de buikholte voorzichtig leeg met de wijsvinger. Knip alle vinnen weg en ontschub de visjes met de botte kant van een mes (of gebruik een visontschubber). Plaats daartoe eerst een snijplank schuin tegen de rand van een spoelbak. Leg vervolgens een visje op de snijplank (kop naar beneden), houd hem bij de staart vast en schraap met het mes de schubben aan weerszijden tegen de draad in van de huid af. Spoel de visjes schoon onder stromend water en dep ze droog. Maak in ieder visje aan weerszijden twee schuine inkervingen over de flank. Vermeng de fijngehakte groene kruiden in een kommetje met de knoflook, rode peper en olijfolie. Voeg zout naar wens toe. Vul de buikholte voor 2-3 met dit kruidenmengsel. Verhit een vliesje olijfolie in twee bakpannen met anti-aanbaklaag en bak de pandora's hierin op matig hoog vuur 2,5 minuut aan iedere kant. Draai het vuur uit, bestrooi de visjes met een weinig zout en laat ze nog een halve minuut nagaren in de pan. Leg de pandora's op warme borden en eet ze zoals ze zijn - met als enige opsmuk de verrukkelijke kruidenvulling, die voorzichtig uit de buikholte tevoorschijn wordt gehaald. En als toespijs wat frisse komkommer: geschild, in flinterdunne plakjes geschaafd en slechts bestrooid met fijnkorrelig zeezout.

Rol 2-3 van het korstdeeg uit, bekleed daarmee een ingevette springvorm (circa 23 cm doorsnede) en laat het deeg iets over de rand vallen (knip overtollig deeg weg en voeg dit weer bij het restant van de deegbal).