Niet in het leger met Turkse pas

Eind vorige week bereikten Frank Berghuis en Galatasaray na maanden van onderhandelingen overeenstemming over een tweejarig contract. Dat gebeurde in Nederland want de Turkse club verblijft hier voor een trainingskamp en het Rotterdam-toernooi. Linkerspits Frank Berghuis, de vrije trappenspecialist van Volendam, wordt in Istanboel nagenoeg miljonair. Er zit nog een addertje onder het gras: Galatasaray wil dat Berghuis over een Turks paspoort beschikt. Hij zou zelfs ook een andere naam moeten aannemen.

Jij heet dus binnenkort Faruk Berga?

Daar is geen sprake van. Ik denk dat iemand een grap met mij wil uithalen door dit verhaal in de wereld te brengen. Ik heb afgelopen weekeinde nog met de president gesproken. Hij heeft mij verzekerd dat ik m'n eigen nationaliteit zal behouden. Momenteel ligt er in Ankara een verzoek voor een Turks paspoort. Maar buiten het voetbal heeft dat document weinig waarde. Ik kan bijvoorbeeld ook niet worden opgeroepen voor militaire dienst. Trouwens in Nederland ben ik afgekeurd. Er mankeerde wat aan m'n oren.

Waarom is dat paspoort zo belangrijk?

Galatasaray wil Joop Hiele aantrekken als derde buitenlander, naast de Roemeen Rotariu en de Pool Kosecki. Voor hen is het kennelijk niet zo eenvoudig om een Turks paspoort aan te vragen. En voor Hiele duurt de procedure te lang. Dan zou hij de aanvang van de Turkse competitie missen. Ik heb Joop gesproken. Hij wil graag de overstap naar Galatasaray maken als de club hem een tweejarig contract aanbiedt. De Joegoslaaf Savic, mijn kamergenoot en ook een keeper, is momenteel op proef. Maar de voorkeur van de clubleiding gaat duidelijk uit naar Hiele.

Hoe is je kennismaking met Turkije en Galatasaray je bevallen?

Schitterend. Ik heb een appartement met uitzicht op de Marmarazee en een auto van de club. Het voetbal in Turkije leeft enorm. Op een benefietwedstrijd tegen Trabzonspor kwamen veertigduizend mensen af, terwijl er nog twintigduizend buitenstonden. Het niveau viel me erg mee. Alleen moesten we bij Besiktas spelen omdat ons stadion geen lichtinstallatie heeft. Ik mag me gelukkig prijzen dat mijn vriendin is meegegaan. Als je daar als buitenlander zonder vrouw komt, houdt de pers je constant in de gaten.