Militairen gedood in Oost-Turkije

DIYARBAKIR, 5 AUG. Koerdische opstandelingen hebben gisteren een aanval met raketten uitgevoerd op een post van het Turkse leger dichtbij de grens met Irak, waarbij negen militairen werden gedood. Aangenomen wordt dat de actie het werk was van de militante Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die strijdt voor Koerdische onafhankelijkheid.

De PKK heeft de laatste weken haar campagne tegen het Turkse leger opgevoerd. In totaal zijn hierbij tot dusverre negentig doden gevallen. Volgens Turkse veiligheidsfunctionarissen heeft de PKK zich meester gemaakt van grote hoeveelheden munitie, die Iraakse Koerden hadden achtergelaten in het noorden van Irak, toen ze dit voorjaar vluchtten voor de troepen van de Iraakse president Saddam Hussein.

Behalve de aanval op de militaire post werden er naar verluidt ook nog drie militairen ontvoerd bij het Turkse plaatsje Semdinli, zo'n 25 kilometer van de Iraakse grens.

Van hun kant schoten Turkse militairen gisteren een Koerdische opstandeling dood, die ongemerkt de Turkse grens poogde te passeren vanuit Syrie.

De Duitse regering heeft intussen twee speciale gezanten naar Turkije gestuurd om te helpen bij het opsporen van tien Duitse toeristen die eind vorige week werden ontvoerd in het Koerdische zuidoosten van Turkije. Aanvankelijk was geopperd dat de ontvoering het werk zou kunnen zijn van PKK-strijders, maar later zeiden de Turkse autoriteiten de indruk te hebben dat het niet om een politieke maar een criminele actie ging. (Reuter, UPI)