Lagere dollar trekt Damrak omlaag, HCS valt weer op

ROTTERDAM, 5 AUG. De Amsterdamse effectenbeurs was vandaag en dubbeltjes- en dollarbeurs. Er werd weinig gehandeld en de lagere dollar trok de koersen over de gehele linie licht omlaag. HCS viel, na een week vol rumoer, wederom op. DocData was, met zicht op redding, de grootste stijger.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die vrijdag sloot op 93,7 punten, noteerde om 13.00 uur 0,4 punt lager. De Amerikaanse dollar opende vanmorgen iets lager. Vrijdag kreeg de Amerikaanse munt een flinke klap door tegenvallende werkgelegenheidscijfers uit de VS. De dollar duikelde ruim drie cent en kon zich pas in de loop van vanmorgen stabiliseren op 1,9582 gulden.

De meeste internationals zakten door de dollardaling wat weg. Koninklijke Olie, dat vrijdag sloot op 162,30 gulden, verloor bijna twee gulden. Philips (slot vrijdag: 33,90 gulden) zakte vier dubbeltjes weg. Akzo, dat vrijdag acht dubbeltjes hoger sloot op 117,30 gulden, verloor drie dubbeltjes. KLM noteerde vanmorgen een winst van vier dubbeltjes op 28,50 gulden.

Volgens een bericht in de Britse Sunday Times wil Unilever zijn Duits-Franse verpakkinsdivisie 4P Group voor een miljard Duitse mark verkopen. Mogelijke kopers zijn, zo meldt de Britse zondagskrant, de Amerikaanse ondernemingen James River Corp. en Packaging Corp. De koers van Unilever zakte door de lagere dollar negen dubbeltjes weg naar 162,30 gulden.

Onder druk van de Amsterdamse effectenbeurs besloot HCS gisteren alsnog alle aandeelhouders over een kam te scheren. De kleine aandeelhouders krijgen een nieuwe kans mee te delen in een onderhandse emissie van 51 miljoen nieuwe aandelen tegen een koers van 2,50 gulden. “Gelijke monnikken, gelijke kappen”, sprak een tevreden beurshandelaar vanmorgen. Op de beursvloer werd positief gereageerd op het bericht. De koers van HCS (slot vrijdag: 3,70 gulden) viel vanmorgen bij opening vier dubbeltjes terug. Omstreeks het middaguur had HCS echter weer twee dubbeltjes teruggewonnen en noteerde 3,50 gulden.

Bij de stijgers viel het uitvindersfondsje DocData uit Venlo op. Een reddingsplan moet het in surseance van betaling verkerende Venlose high-tech fonds uit het diepe dal trekken. DocData boekte vanmorgen bijna 50 procent koerswinst en noteerde omstreeks het middaguur 3,40 gulden.

LONDEN De effectenbeurs van Londen, waar het FT-100-koersgemiddelde afgelopen vrijdag een nieuwe recordhoogte bereikte door de magische grens van 2.600 punten te doorbreken, opende vanmorgen iets lager door de expiratie van de september futures. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag de week afsloot op 2.601,7 punten, noteerde omstreeks het middaguur 7,6 punten lager.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen openden vanmorgen iets hoger. Duitse blue chips stegen kort na opening circa 0,5 procent. Vooral Volkswagen, Deutsche Bank, Siemens en Veba waren gevraagd. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat de vorige week tien punten winst boekte, noteerde omstreeks het middaguur 7,08 punten hoger op 1.622,58 punten.

TOKIO Tokio sloot vanmorgen de flauwste handelsdag van de afgelopen zeven jaar af. Veel beleggers namen een dagje vrij om zich te concentreren op een roerige sessie in het Japanse parlement. De Japanse minister van financien Ryutaro Hashimoto heeft dit weekeinde bekend gemaakt dat hij waarschijnlijk over enige tijd aftreedt. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 194,72 punten lager op 23.833,25 punten.