Kleiweg en Dirks tonen behoud van vorm

ONDERDIJK, 5 AUG. Ook zonder eerste plaats bleken Joke Kleiweg en Tonnie Dirks uiterst tevreden na een halve marathon in het Westfriese Onderdijk. Het tweetal dat bij het wereldkampioenschap atletiek in Tokio van 24 augustus tot en met 1 september op de marathon zal starten, was zaterdag uiterst fleurig ondanks een nederlaag in de Memorial Piet van Alphen.

Vrolijkheid over de vorm overheerste omdat, zo zei Joke Kleiweg, “deze wedstrijd net zoiets was als het tweede deel van een marathon”. “Dat gedeelte ga je in met een brok vermoeienis uit het eerste stuk. Deze wedstrijd sloot aan op een uiterst intensieve trainingsweek van 170 kilometer. Normaal loop je een wedstrijd na dagen rustig te hebben doorgebracht. Deze wedstrijd in Onderdijk ging ik in na een flinke portie arbeid. Met mijn tijd en de achterstand op nummer een concludeer ik dat de vorm goed is. Dat bewijzen was hier de bedoeling.”

De Nederlands marathon-kampioene die begin juli ook de winnares bij het nationale kampioenschap 25 kilometer was, finishte na 1.44.44 op 39 seconden achter de winnares, de Tsjechische Peterkova. “Kort geleden was ik in Perpignan nog drie minuten achter haar na een wedstrijd over twintig kilometer.”

Bij de mannen was Dirks een even tevreden nummer drie. Bleef hij een week geleden Van Vlaanderen de baas bij het baankampioenschap over tien kilometer, de 21 kilometer over de wegen in de omgeving van Onderdijk rondde hij niet als winnaar af. Dirks haalde in de week voor de tocht een trainingsprogramma van 190 kilometer te voorschijn. “Ik vind dat ik fantastisch gepresteerd heb. Als ik honderd procent fit was geweest dan had ik Bert na achttien kilometer niet zo maar laten gaan, maar nu vond ik het goed. Ik had nog wat harde kuiten van de baanwedstrijd. Ik had daar spikes aan. Bert, die veel minder een baanatleet is, niet. En natuurlijk voel je een duurloop van twee uur en een kwartier zoals ik die deze week nog heb gedraaid.”

De winnaar in Onderdijk, Bert van Vlaanderen, eindigde bij de marathon van Rotterdam als achtste ook voor Dirks die negende werd. Maar hij ziet af van de marathon bij het wereldkampioenschap. Na zijn uit de hand gelopen rol als haas die hij vertaalde als een compleet debuut, is hij gaan wikken over de toekomst en daarin paste Tokio niet. Van Vlaanderen die een groep van vier sponsors heeft, een manager en een trainer, wil eind september in Berlijn de marathon lopen. Hij verbleef vorige maand in de Verenigde Staten voor een trainingsstage op hoogte. De 26-jarige atleet uit het Utrechtse Tienhoven liep een parcoursrecord bij de Memorial Piet van Alphen Loop. Hij won in 1.02.31, had een voorsprong van twintig seconden op de Pool Huruk en van dertig seconden op Dirks. Het parcoursrecord was van Marti ten Kate die in 1988 1.03.26 liep maar zaterdag verstek liet gaan in verband met zijn tien-kilometer-baanactiviteiten in Tokio.

    • Theo Reitsma