Kaifu wil Japanse deelname aan militaire operaties VN

TOKIO, 5 AUG. De Japanse premier, Toshiki Kaifu, heeft vandaag gezegd dat zijn land in de toekomst wil meedoen aan militaire vredesoperaties onder de vlag van de Verenigde Naties.

“Japan moet actief bijdragen aan de wereldvrede, niet alleen in termen van financien en materieel, maar ook door mensen beschikbaar te stellen”, aldus Kaifu bij het begin van een speciale vergadering van het parlement. Hij kondigde aan dat de regering nieuwe wetgeving voorbereidt waarbij het Japanse leger toestemming krijgt om mee te doen aan internationale operaties in VN-verband. Doel hiervan is dat Japan “een actievere rol kan spelen” bij pogingen de wereldvrede te handhaven. Japan kent nu een pacifistische grondwet die militaire operaties buiten de eigen grenzen verbiedt.

Kaifu wees op de aanwezigheid van vier Japanse mijnenvegers in de Golf en zei dat de oorlog tegen Irak heeft bewezen “hoe gevaarlijk het is als een land een veel sterker militair potentieel heeft dan nodig is voor de behoeften van zijn eigen veiligheid”.

Na Iraks bezetting van Koeweit overwoog Kaifu militairen voor logistieke taken naar de Golf te sturen, maar het Japanse parlement verhinderde dat. (AFP)