Irak had programma voor bacteriologische wapens

BAGDAD, 5 AUG. Irak heeft gisteren toegegeven dat het bacteriologisch onderzoek heeft laten verrichten voor militairen doeleinden. Volgens de Iraakse autoriteiten werd dit programma evenwel vorige herfst gestaakt uit angst voor de gevolgen van een aanval van de Geallieerde strijdmacht op Irak.

Op het ogenblik, aldus een vanmorgen door het officiele Iraakse persbureau INA aangehaalde zegsman van het ministerie van buitenlandse zaken, zijn er geen bacteriologische wapens in Irak of materiaal dat daarvoor zou kunnen worden gebruikt. De woordvoerder van buitenlandse zaken verstrekte deze informatie gisteren aan een delegatie van inspecteurs van de Verenigde Naties, die bekijken in hoeverre Irak de beschikking heeft over bacteriologische wapens. Volgens de woordvoerder had Irak geen speciaal laboratorium voor dit onderzoeksprogramma maar waren de activiteiten hiervan gehuisvest in een algemeen laboratorium. De leider van het VN-team, David Kelly, zei gisteren dat Irak alle medewerking verleent aan zijn groep om het werk goed te kunnen doen. (AP, AFP)

Een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van defensie heeft vrijdag voor een mensenrechtencommissie van het Congres verklaard dat alle 23 Amerikaanse militairen die tijdens de Golfoorlog in Iraakse krijgsgevangenschap belandden zijn gemarteld of mishandeld. In sommige gevallen braken de Irakezen botten van hun gevangenen of lieten ze hun trommelvlies knappen en regelmatig werden de krijgsgevangenen met de dood bedreigd. Een Amerikaanse militair van de luchtmacht kreeg een apparaat op zijn hoofd geplaatst waarmee hem elektrische schokken werden toegediend. De twee vrouwelijke militairen moesten zich handtastelijkheden laten welgevallen, al werden ze niet verkracht.