'Goal Romario goed voor 1000 seizoenkaarten'

EINDHOVEN, 5 AUG. De vips in de sponsorloges van het Philips Stadion moeten zaterdagavond hun aandacht voor even naar het voetbal hebben verlegd. In de vriendschappelijke wedstrijd tussen PSV en Valencia (3-1) weerlegde Romario nog voor het seizoen officieel is begonnen alle kritiek op zijn rebellerende gedrag. In het eerste optreden van de landskampioen voor eigen publiek bond hij de supporters alweer bij voorbaat aan zich met een wonderbaarlijk mooi doelpunt.

In de 26ste minuut kwam het moment waarop Romario de gemengde gevoelens bij bestuur, spelers en supporters in een klap wegnam. Aangespeeld door de vanuit de jeugd overgekomen Peter Hoekstra demarreerde hij achteloos weg van zijn bewaker Fernando Giner. Zonder de bal nog verder onder controle te nemen bleek een simpele tik met de buitenkant van de rechtervoet vanaf circa 25 meter voldoende om doelman Ochotorema te kijk te zetten. De Spaanse keeper stond een paar meter te ver voor zijn doel en werd door de Romario-actie compleet verrast.

De afstand die Ochotorema voor zijn doel stond is normaal gesproken functioneel omdat daarmee het schootsveld voor de aanvallende partij wordt verkleind. Maar het gedrag van Romario in het veld is al even onvoorspelbaar als daarbuiten. De 25 meter die de bal scheidden van het doel van Valencia werden overbrugd op een manier die misschien in theoretische bespiegelingen van het voetbal voorkomen maar door geen enkele 'normale' voetballer kan worden gerealiseerd: niet te zacht, niet te hard, niet te hoog en ook niet te laag. Een samensmelting van het ideale schot met een dito lob.

Trainer Bobby Robson noemde na afloop van het duel iedere getuige van het doelpunt - er waren 8.100 toeschouwers - een bevoorrecht mens. “Een privilege om zoiets te mogen zien.” Die woorden van de Engelse coach en de verschillende herhalingen van het doelpunt op de Nederlandse televisie zullen ongetwijfeld de verkoop van seizoenkaarten stimuleren. Begin vorige week, toen Romario nog voetvolleybal speelde op het strand in Rio en tussen de bedrijven door wat familiaire problemen oploste, waren er 17.200 vaste toegangsbewijzen verkocht. Dat was al meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar.

De komst van de eigengereide spits vorige week woensdagavond, na vijfenveertig dagen vakantie, bracht de dag erop al een stormloop op de kassa's op gang waarbij volgens manager Kees Ploegsma “enkele honderden” seizoenkaarten van de hand gingen. In de euforie van de wondergoal wist een suppoost zaterdagavond te melden dat de verkoop nu opnieuw een forse injectie krijgt toegediend. “Zoiets schoons, dat zorgt voor duizend extra seizoenkaarten. Alle twijfelaars gaan nu overstag.”

Als een enkele beweging van PSV's probleemkind een dergelijke geldstroom op gang brengt, valt te verwachten dat het met de sancties naar aanleiding van het bijna traditionele wegblijven van Romario wel mee zal vallen. Door schade en schande wijs geworden na de affaire van twee jaar geleden met trainer Guus Hiddink, waarbij de media de hoogte van de geldboete exact wisten te melden, handelt het bestuur disciplinaire maatregelen nu intern af. Naar aanleiding van zijn absentie bij de oefentrip door India in de winterstop van het vorige seizoen heeft Romario nog een voorwaardelijke geldstraf staan van vijfduizend gulden. Wellicht wordt dat bedrag op het bovenmodale salaris van de spits gekort, maar bij PSV weet men dat het inhouden van een enkele vakantiedag pas een echte straf voor Romario zou betekenen.

    • Leon van Eijndhoven