ETA ontwricht Spaans treinverkeer

MADRID, 5 AUG. Het treinverkeer in Spanje is het afgelopen weekeinde bijna geheel tot stilstand gekomen na het ontploffen van twee bommen nabij Palencia en Toledo. Meer dan tweehonderdduizend reizigers moesten uren in de overvolle stations wachten tot vervoer per auto, bus of vliegtuig geregeld was. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeeist door de Baskische terreurorgananisatie ETA. Het is de derde achtereenvolgende jaar dat ETA erin slaagt het hele spoornet lam te leggen en de tweede keer dat dit in de vakantiemaand augustus gebeurt.

De terroristen waarschuwden vrijdagmiddag dat zij deze maand aanslagen zouden plegen op enkele met name genoemde treinverbindingen. Zaterdagochtend vroeg besloot de minister van binnenlandse zaken alle treinverkeer tussen de grote steden stil te leggen. Duizenden politiemannen liepen met honden en detectoren de rails af. Omstreeks twee uur 's nachts en half zes 's ochtends ontploften op twee plaatsen bommen. Tegen de avond begonnen de eerste treinen weer te rijden. Zondagmiddag werd door de stationschef van Arrevalo (tussen Valladolid en Madrid) een nieuwe waarschuwing ontvangen. Vandaag was rond het middaguur de dienst op deze belangrijke lijn nog steeds gestaakt. Treinen van en naar de noordelijke provincies Galicie, Asturie en het Baskenland werden omgeleid.

De Spaanse spoorwegen hebben aangekondigd evenals voorgaande jaren tijdens de maand augustus het hele spoornet door middel van patrouilles te laten bewaken. ETA heeft sinds 1977 in totaal 34 aanslagen op spoorlijnen gepleegd, waarbij vier doden zijn gevallen. De organisatie hoopt hierdoor schade toe te brengen aan het toerisme, dat voor Spanje van groot economisch belang is.

Afgelopen vrijdag werd in Madrid een bombrief bezorgd bij de directeur van een bouwbedrijf dat meewerkt aan de omstreden autosnelweg tussen Pamplona en San Seabstian, die door de Baskische nationalisten om milieu-redenen wordt veroordeeld. De zakenman liep slechts lichte verwondingen op, bij een van zijn lijfwachten moest echter een hand worden geamputeerd. In Milaan ontplofte zaterdagochtend een bom bij een Spaanse bank en werd een tweede bom bij het Spaans verkeersbureau door politiemensen onschadelijk gemaakt. De aanslagen in Italie zijn opgeeist door de organisatie 'Falange Armada', die zegt in naam van ETA te handelen.