Conflict in EG dreigt over Japanse auto's

ROTTERDAM, 5 AUG. Tegen het einde van deze eeuw zullen Japanse autofabrikanten in de EG per jaar 800.000 auto's meer produceren dan in een recent handelsakkoord tussen Japan en de EG wordt verondersteld. Dit schrijft de Britse Financial Times vanochtend.

De discrepantie in de cijfers kan leiden tot een nieuw conflict tussen EG-lidstaten die hun auto-industrie willen beschermen en landen die profiteren van Japans aanwezigheid in de EG.

Het handelsakkoord veronderstelt dat Europese vestigingen van Japanse autofabrikanten jaarlijks 1,2 miljoen auto's zullen afleveren. Volgens cijfers van de Britse overheid zullen dat er in werkelijkheid ongeveer 2 miljoen zijn.

Japan en de EG kwamen een week geleden overeen dat de markt van de Gemeenschap in 2000 volledig open zal gaan voor Japanse auto's. Tot die tijd moet Japan de export naar Europa in toom houden. Wel mag de produktie van Japanse auto's in Europa gedurende die periode toenemen. Vorig jaar produceerden Japanse autofabrikanten in Europa 260.000 auto's. Het akkoord gaat er vanuit dat de jaarlijkse produktie zal stijgen tot 1,2 miljoen auto's. In de overeenkomst is geen produktieplafond voor de fabrieken in Europa opgenomen.

Het verschil in de produktiecijfers zou voor landen als Frankrijk en Italie, die hun auto-industrie willen beschermen, aanleiding kunnen zijn te pleiten voor extra maatregelen om de Japanse produktie in de EG aan banden te leggen.