Colombo: Tamil Tijgers hebben strijd om belangrijke pas verloren

COLOMBO, 5 AUG. Het Sri-Lankese regeringsleger heeft het afgelopen weekeinde volgens eigen zeggen de slag om de noordelijke Olifantspas in zijn voordeel beslecht en de Tamil Tijgers verslagen. Volgens een militaire woordvoerder slaagden 8.000 militairen er na drie weken van zware gevechten in het legerkamp bij de pas te ontzetten. De woordvoerder zei dat de strijd aan 2.100 Tijgers en aan 150 militairen het leven heeft gekost. Een zegsman van de Tijgers daarentegen noemde een getal van 1.600 gedode militairen en 288 gesneuvelde guerrillastrijders.

“Het doet ons genoegen te kunnen aankondigen dat onze troepen om twintig voor zeven vanavond zijn aangekomen bij het kamp aan de Olifantspas”, aldus de legerwoordvoerder zaterdag. De opmars over land werd ondersteund door landingen van mariniers met amfibievoertuigen vanuit zee en door helikopters.

De Tamil Tijgers, die sinds 1983 vechten voor onafhankelijkheid van het noorden en oosten van Sri Lanka, zetten rond de tiende juli een offensief in bij de strategische Olifantspas, die de belangrijkste verbinding vormt met het noordelijke schiereiland Jaffna. De militaire basis bij de pas waarin ongeveer 800 regeringsmilitairen waren gelegerd kwam onder zwaar vuur te liggen.

De Tijgers beheersen al een groot deel van de door hen gewenste regio en zouden bij verovering van de pas vrij spel hebben gekregen. Zover wilde de regering in Colombo het niet laten komen en de versterkingen van het leger wisten ondanks “verwoed verzet van de terroristen” de basis te ontzetten. De gevechten gingen gisteren en vandaag gewoon door, de Tamil Tijgers blijven het legerkamp bestoken met mortieren en machinegeweren, maar zien zich nu geplaatst tegenover een grote overmacht. De strijd om de Olifantspas is nu al de grootste in de Sri-Lankese burgeroorlog.

President Ranasinghe Premadasa riep naar aanleiding van de overwinning van het leger de Tamil Tijgers gisteren op de strijd te staken. “Ik hoop dat de LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam, zoals de organisatie voluit heet) haar terreurcampagne nu zal opgeven en onschuldige levens verder zal sparen”, zei Premadasa. (AP, Reuter, UPI)