Bos nu erkend als wonderkind van de drafsport

WASSENAAR, 5 AUG. Sinds gistermiddag is de status van Floris Bos als het wonderkind van de Nederlandse drafsport algemeen erkend. Twijfelaars meenden in Flash of Light een concurrent van kwaliteit ontdekt te hebben, maar tijdens de Derby rekende Floris Bos met alle reserves af. Hij domineerde op Duindigt een veld van vijftien driejarige dravers van start tot finish en duldde op het laatste stuk ook de toch heel verdienstelijke Flash of Light niet meer in zijn buurt. Met zijn tijd van 1.18.7 bleef hij een halve seconde boven het Derby-record, maar dat had hij zonodig gemakkelijk gebroken. Floris Bos haalde wel een ander uniek record binnen: hij werd de eerste ongeslagen Derby-winnaar uit de geschiedenis.

Floris Bos liep pas een half jaar geleden zijn eerste koers en begon daarmee aan een bliksemopmars door zijn jaargang, waarbij hij begin mei zijn eerste belangrijke nummer won. Daarna werd hij als spits voor Oranje in de interland tegen Belgie gekozen, maar kort voor de wedstrijddag teruggetrokken. In de volgende drie maanden liep hij slechts twee keer. Eerst in de Sweepstakes en daarna in de Derby. Voor die magere frequentie van zijn optredens kreeg trainer Hennie Grift niet al te veel bijval, hij ging daarmee dwars tegen de principes van zijn meeste binnen- en buitenlandse collega's in.

Al voordat hij het gelijk van de winnaars zou krijgen, had Grift een overtuigende argumentatie klaar. “Floris Bos is een enorme crack maar hij heeft op dit punt in zijn jonge leven in mijn ogen een duidelijke tekortkoming: hij mist nog de kracht om dat grote lichaam van hem volledig onder controle te houden. Zulke paarden kun je door te harde training of te veel koersen voorgoed kraken. Floris heeft periodes gehad, dat hij het lichamelijk even niet helemaal aankon, zoals rond die interland. Toen heb ik gas teruggenomen.”

Door het tijdstip waarop de Derby in de carriere van een draver komt - driejarigen zijn nog lang geen volwassen dieren - is de grote klassieker in feite niet meer dan een momentopname tijdens de ontwikkeling van een jaargang. Maar het vormt door het enorme prijzengeld van twee ton wel een uiterst belangrijk ogenblik. Veel Derby-winnaars konden daarvoor noch daarna hun meesterschap bewijzen. Hennie Grift gelooft niet dat Floris Bos zich bij die categorie zal scharen. “Al toen hij bij mij op stal kwam dacht ik: dat is hem. Door zijn manier van optreden en z'n uiterlijk. Ik ben daar nooit op teruggekomen. Het beste paard dat ik ooit op stal heb gehad is de Amerikaanse import Incredible Craft. Dat is een kampioen geworden van Europese klasse. Ik voorspel dat Floris Bos niet voor hem onder doet. Absolute voorwaarde is dat ik hem zolang hij lichamelijk kwetsbaar is gezond kan houden.” In zijn acht starts verdiende Floris Bos bijna honderdvijftigduizend gulden, waarvan tweederde deel met zijn overwinning in de Derby. Hennie Grift stelt het doel voor de rest van het jaar bescheiden: Floris Bos hoeft alleen nog maar te lopen in de grote prijs van de Unitrot, eind oktober op de nieuwe baan van Wolvega, waarmee hij zijn winstsom toch al zou opvijzelen tot een voor Nederland unieke hoogte. Volgend jaar moet Europa maar eens kennismaken met Floris Bos, dat is vroeg genoeg, vindt Grift.

Of Hennie Grift zelf dan nog in Nederland gevestigd zal zijn, is twijfelachtig. Ironisch genoeg valt het behalen van de grootste overwinning in zijn loopbaan kort na de aankondiging dat zijn thuisbaan, het Limburgse Schaesberg, in 1992 niet langer open kan blijven en Grift moet dus een oplossing zoeken voor zijn entrainement van tachtig paarden. Woensdag vliegt hij naar Amerika om te kijken wat daar de mogelijkheden zijn voor zijn ambitieuze aanpak. In Duitsland en Belgie heeft hij ook al voelhorens uitgestoken. Duindigt en Wolvega willen Grift graag hebben, maar de Limburgse vakman schat de kans dat een oplossing voor hem in Nederland gevonden wordt op hooguit twintig procent.