Blanke agent Zuid-Afrika gearresteerd i.v.m. moord

KAAPSTAD, 5 AUG. Een blanke Zuidafrikaanse politiefunctionaris is dit weekeinde gearresteerd in verband met de moord op elf zwarten tijdens een begrafenisplechtigheid op 3 december 1988 in een zwart woonoord nabij New Hanover.

Dit heeft de Zuidafrikaanse politie bekendgemaakt. De politie is op zoek naar nog vier andere verdachten. De gearresteerde politiefunctionaris, kapitein B.V. Mitchell, is opgepakt op basis van getuigenverklaringen van twee zwarte politie-agenten. Volgens de twee agenten heeft Mitchell hun destijds opdracht gegeven te schieten op een hut in een zwart woonoord nabij New Hanover waar de nabestaanden van een vermoord kind een dodenwake hielden. In de hut zouden zich volgens Mitchell terroristen bevinden. Beide agenten werd na de moordpartij te verstaan gegeven “te verdwijnen”. Ze zijn toen toegetreden tot de politie van Kwazulu, het zwarte thuisland van de Zulu's dat de thuisbasis vormt van Inkatha.

Lokale activisten hebben de moord tot nog toe altijd toegeschreven aan aanhangers van Inkatha, de Zulu-beweging van Chief Mangosuthu Buthelezi. De schietpartij vond plaats kort nadat Inkatha, de belangrijkste rivaal van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), in Natal een ledenwerfcampagne was begonnen.

Gewelddadigheden in de zwarte woonoorden van Zuid-Afrika hebben sinds 1984 naar schatting 10.000 doden geeist. Het geweld is vaak afgeschilderd als een machtsstrijd tussen Inkatha en het ANC. Het ANC heeft echter altijd volgehouden dat elementen binnen de Zuidafrikaanse politie en het Zuidafrikaanse leger tot het bloedvergieten aanzetten. De recente onthullingen dat de Zuidafrikaanse regering Inkatha financieel heeft gesteund ('Inkatha-gate') lijken het ANC gelijk te geven.

Inkatha en het ANC zijn beide tegen apartheid. Hun respectieve manieren van oppositie voeren verschillen echter sterk, evenals hun ideeen over de vraag hoe Zuid-Afrika er na de apartheid moet gaan uitzien. (AFP, AP, Reuter)