Angola privatiseert koffieplantages

De republiek Angola wil de komende paar maanden dertig van haar grootste koffieplantages privatiseren in een poging weer een van de leidende koffieproducenten van de wereld te worden.

Volgens het Portugese persbureau Lusa heeft koffieminister Faustino Muteka in Luanda gezegd dat zowel Angolese als buitenlandse kopers de plantages kunnen kopen. Meer details gaf hij niet.

Twee jaar voordat Angola in 1975 onafhankelijk werd van Portugal was het gebied de op drie na grootste koffieproducent van de wereld. Jaarlijks leverde het land meer dan 240.000 ton koffie, oftewel tien procent van de toenmalige wereldproduktie. In 1973 werkten bijna 250.000 mensen mensen op een van de 2.500 koffieplantages van Angola.

Na de onafhankelijkheid leden veel onteigende plantages onder ondeskundig beheer. Tijdens de tot voor kort heersende burgeroorlog met de door de Verenigde Staten gesteunde UNITA (Nationale Unie voor de Volledige Onafhankelijkheid van Angola), verstoorden de rebellen regelmatig de produktie en het transport van koffiebonen. Lusa meldde dat de koffieproduktie in 1990 teruggelopen was tot slechts 4.500 ton.

De Angolese regering tekende op 31 mei een wapenstilstand met UNITA. Sindsdien probeert de Angolese regering privekapitaal aan te trekken en haar potentieel als grondstoffenleverancier, zoals van diamant, olie en koffie te ontwikkelen.