WVC: vrouw moet vragen om goedkopere pil

DEN HAAG, 3 AUG. Vrouwen die niet willen bijbetalen voor 'de pil' moeten bij de apotheek vragen naar een zogenoemde parallel gemporteerd anticonceptiemiddel. Dit adviseert het ministerie van WVC naar aanleiding van de 'explosieve' prijsstijging van anti-conceptiepillen sinds de invoering van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) per 1 juli.

Parallel gemporteerde geneesmiddelen zijn gekocht in een ander EG-land, waar de kostprijs lager ligt.

De prijsstijging van de pil - het gaat om vrijwel alle merken - is overigens pas per 1 augustus ingegaan. De verhoging bedraagt in een extreem geval 65 procent, zo maakte de apothekersorganisatie KNMP vorige week bekend. Voor de consumente betekent dat een bijbetaling van ongeveer vijftien gulden per half jaar. Met elkaar zou de verhoogde uitgave aan anticonceptie-pillen op 43 miljoen per jaar uitkomen.

Bij WVC en KNMP bestaat het vermoeden dat een aantal fabrikanten afspraken met elkaar heeft gemaakt over de prijsverhoging als reactie op het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS).

Parallel gemporteerde anti-conceptiemiddelen, die veelal dezelfde samenstelling hebben als de Nederlandse pillen, kosten in andere EG-landen soms minder en worden door apothekers via de groothandels voordelig ingekocht. Anti-conceptiepillen die via parallel-import verkrijgbaar zijn, zijn volgens het ministerie van WVC: Stederil, Trinordiol, Trinovum, Mercilon en Marvelon.

Bij het GVS zijn geneesmiddelen in groepen verdeeld waarbinnen een vergoedingslimiet geldt. Als de arts een duurder middel voorschrijft moet de patient het prijsverschil bijbetalen.