Twintig films dingen mee naar Gouden Leeuw

AMSTERDAM, 3 AUG. De directie van het Internationale Filmfestival van Venetie heeft bekendgemaakt welke 21 films tijdens de 48ste aflevering (3 tot 14 september) zullen meedingen naar de Gouden Leeuw.

Onder meer beleven nieuwe films van Chantal Akerman (Nuit et jour), Terry Gilliam (The Fisher King), Jean-Luc Godard (Allemagne Neuf Zero), Werner Herzog (Schrei aus Stein), Derek Jarman (Edward II), Nikita Michalkov (Oerga), Gus Van Sant (My Own Private Idaho) en Zhang Yimou (De rode lantaarn) hun wereldpremiere op het Lido.

Het Nederlandse aandeel in het hoofdprogramma is beperkt tot de coproduktie van Peter Greenaways Shakespeare-verfilming Prospero's Books, waarvan al een kwartier te zien was tijdens het festival van Cannes. Ook de Nederlandse actrice Johanna ter Steege zal in twee films in de Venetiaanse competitie te zien zijn: Istvan Szabo's Meeting Venus en Philippe Garrels ode aan zijn overleden levensgezellin, de zangeres Nico, getiteld J'entends plus la guitare.