Reddingsplan DOCdata in studie

ROTTERDAM, 3 AUG. Het in surseance van betaling verkerende DOCdata voert met de Tilburgse onderneming Optical Data Storage Company (ODSC) besprekingen over een reddingsoperatie voor het eens zo veelbelovende Venlose high-techfonds. Dit heeft DOCdata gisteren bekendgemaakt.

Volgens directeur J.M.E. Beaujean van DOCdata wordt onder andere bekeken of ODSC met een kapitaalsinjectie het Venlose bedrijfje kan redden. Gevolg zou dan zijn dat ODSC “een ruime meerderheid” in DOCdata zou verwerven.

De beoogde wijziging in de vermogensstructuur en de financiering van DOCdata maken het volgens het Venlose bedrijfje noodzakelijk aandeelhouders voor te stellen over te gaan tot vermindering van het nominale bedrag van de aandelen (afstempeling). Daarbij zou de nominale waarde omlaag gaan van 10 gulden naar 1 a 2 gulden. De Venlose onderneming heeft ongeveer 500.000 aandelen geplaatst met een nominale waarde van 10 gulden. Eind deze maand verwacht het bedrijf nadere mededelingen te kunnen doen.

Over mogelijke research-contracten met twee bedrijven uit het Verre Oosten, wilde Beaujean geen mededelingen doen. De orders kwamen ter sprake op de buitengewone aandeelhoudersvergadering eind juni. Beaujean zei toen dat de accountant alleen bereid was de jaarrekening over 1990 goed te keuren, als deze orders door zouden gaan. Drie weken later moest DOCdata uitstel van betaling aanvragen.

De Venlose firma zoekt al geruime tijd een kapitaalkrachtige partner. Toen Pierson, Heldring & Pierson DOCdata in 1984 naar de Parallelmarkt bracht, golden zijn uitvindingen als grote commerciele beloften. Het vertrouwen van beleggers in de toekomst van het Venlose bedrijfje was groot, wat bleek uit een overweldigende belangstelling voor de emissie. De beurskoers, die aanvankelijk tussen de 20 en 31 gulkden schommelde, schoot in 1986 als een raket omhoog naar een hoogste stand van 193 gulden. Kort daarop had de omslag plaats, doordat orders almaar uitbleven.

Inmiddels is het fonds uit de officiele notering van de Amsterdamse beurs gehaald. Vrijdag verloor het aandeel DOCdata 10 cent op 2,30 gulden.