Rabo neemt belang in Uruguayaanse bank Surinvest

De Rabo-bank, die al geruime tijd in het zuidelijk deel van Zuid-Amerika samenwerkt met de Uruguayaanse bankinstelling Surinvest, heeft een belang genomen van 20,7 procent in die bank.

Hoeveel voor het pakket is betaald wordt niet prijsgegeven.

Surinvest is een kleine bank met tachtig medewerkers met een balanstotaal van negentig miljoen dollar. De bank is gespecialiseerd in import- en exportfinanciering van agrarische produkten. Het hoofdkantoor staat in Montevideo en een bijkantoor in Buenos Aires. Andere aandeelhouders zijn de Argentijnse bank, Roberts Unibanco uit Brazilie, de Chileense bank Bice, een aantal lokale beleggers en de internationale financieringsgroep, die in 1981 mede-oprichter van Surinvest was.

Uruguay kent een uiterst streng bankgeheim en een liberaal deviezenverkeer waarbij de import en export van goud en deviezen volledig vrij is. Het land manifesteert zich steeds meer als een financieel centrum voor de regio. In Uruguay zijn, naast de Rabobank nog twee andere grote Nederlandse banken, NMB Postbank en ABN Amro Bank, met eigen vestigingen aanwezig. De Robeco beleggingsgroep heeft een regionaal kantoor in Montevideo.