Jenny Zoer en Wendela lijken samen herboren

DEN HAAG, 3 AUG. Jenny Zoer won gisteren in het Haagse Westbroekpark het eerste onderdeel van het nationaal kampioenschap voor springruiters, het traditionele jachtspringconcours. Zij deed dat met Olympic Wendela. Door deze zege lijkt de net 21 jaar geworden amazone uit Drente enigszins over een langdurige mindere periode heen te zijn.

Jenny Zoer, als klein meisje driemaal nationaal kampioene met pony's, beleefde vorig jaar een stormachtige opkomst in hippisch Nederland. Ze haalde de nationale ploeg voor de Wereldspelen en werd in de Zweedse hoofdstad dertiende individueel. Daarna wilde Zoer met de tienjarige Olympic Wendela niets meer lukken. De schimmelmerrie ging nukken vertonen en moest door Jos Lansink weer tot de orde worden geroepen. Pas sinds kort keert Zoer met de herboren Wendela zo nu en dan weer met wat prijsjes terug naar de ouderlijke boerderij in Echten.

In het jachtspringen van het NK in Den Haag bleef ze over alle twaalf hindernissen goed in balans om in de beste tijd (65,86 seconden) te eindigen. Roelof Bril, zoon van de trainer van het nationale military-team, had lange tijd het veld aangevoerd. De ruiter uit de Brummense buurtschap Cortenoever had met Olympic Ahorn 68,90 seconden nodig, hetgeen werd herleid tot een achterstand van 1,52 strafpunten.

Zoer en Bril bleven gisteren op het zware traject van parkoersbouwer Theo van Vught als enigen zonder fouten. Pas na hun kwamen de eerste leden van de Nederlandse equipe die twee weken geleden de Europese titel pakte in La Baule. Nationaal kampioen Jos Lansink gunde met het oog op overladen programma in de komende maanden zijn toppaard Egano rust en had voor Libero H gekozen. Hij werd bij het jachtspringen derde, Jan Tops (met Doreen in plaats van Top Gun) vierde en Piet Raymakers na het nemen van veel risico's met Ratina Z zesde. De vierde Europese kampioen, Emile Hendrix, liep met Aldato wegens drie springfouten zelfs tegen achttien strafseconden aan. Hij bleef daarmee vooralsnog in het tamelijk zwakke B-veld steken.

Vandaag staat in Den Haag het tweede onderdeel van het Nederlands kampioenschap, een wedstrijd over twee manches, op het programma. Morgen is het finalenummer met hindernissen tot 1,60 meter, eveneens over twee ronden. Dan moeten de deelnemers die twee paarden inzetten een keuze maken omdat het sinds vorig jaar, toen de oppermachtige Jos Lansink goud en zilver won, niet meer mogelijk is met twee dieren in het eindklassement voor te komen.